Külföld

Varga Judit: Az EP-nek a járvánnyal és nem ideológiai vitákkal kellene foglalkoznia

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament a jelenlegi járványhelyzetben és az Európa gazdasága előtt álló súlyos kihívások ellenére sem hagy fel Magyarország politikai és ideológiai zsarolásával és elfogadhatatlan, hogy a magyar ellenzéki EP-képviselők Magyarország gazdasági érdekei ellen dolgoznak Brüsszelben - szögezte le csütörtöki Facebook-posztjában Varga Judit igazságügyi miniszter.

Varga Judit: Az EP-nek a járvánnyal és nem ideológiai vitákkal kellene foglalkoznia
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook

A tárcavezető arra reagált, hogy maratoni, háromhetes tárgyalássorozatot követően az uniós tagállamok vezetői megállapodtak az Európai Parlamenttel a következő, hétéves költségvetési ciklus kifizetéseinek jogállami feltételeihez kötéséről. 

A magyar kormány kezdettől tiltakozott a jogállamisági mechanizmus ellen, mivel szerintük az egyértelműen George Soros javaslatán alapul. Az amerikai milliárdos javaslata úgy szólt, hogy csak az kapjon pénzt, aki bevándorlókat is befogad.
Éppen ezzel egyidejűleg az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a menekültügyi jogszabályok miatt. Brüsszel azt szeretné, hogy Magyarországra szabadon beléphessenek azok, akik menekültkérelmet akarnak beadni, ezt Magyarország - pláne a közelmúltban történt iszlamista terrormerényletek után - nem akarja elfogadni.

Ahogy Varga Judit Facebook-bejegyzésében kiemelte, Magyarország álláspontja szerint az Európai Parlamentnek a járvánnyal és nem politikai, ideológiai vitákkal kellene foglalkoznia. „Ha már segíteni nem tudnak, legalább ne gátolják a tagállamok, így Magyarország járvány elleni védekezését és gazdasági újjáépítését” - szögezte le a miniszter.

Objektum doboz

Varga Judit szerint „ideje lenne, hogy az Európai Parlament a probléma helyett a megoldás részévé váljon”, és ne veszélyeztesse az uniós költségvetés elfogadását.

„Enélkül az EU nem tud segítséget nyújtani azoknak a tagállamoknak, amelyek erre leginkább rászorulnak. Magyarország tartja magát a szerződések rendelkezéseihez és az állam- és kormányfők júliusi megállapodásához. Ezt várjuk el valamennyi uniós intézménytől is” - hangsúlyozta a miniszter, aki rámutatott: az EP meg akarja kerülni a szerződéseket és fel akarja rúgni a történelmi költségvetési alkut, ami felelőtlen és elhibázott lépés.

„Az uniós költségvetés egyetlen eleméről sincsen megállapodás addig, amíg az összes eleméről meg nem állapodtunk. Magyarország letette az asztalra saját javaslatát, ami valódi költségvetési ellenőrzési mechanizmust hozna létre, nem pedig ideológiai zsarolási eszközt. Most a járványügyi védekezésnek és az európai gazdaság talpra állításának van az ideje. Ha az európai intézmények ezt nem ismerik fel, viselniük kell ennek történelmi felelősségét” - emelte ki a miniszter.

Az uniós büdzsé elutasítására kényszerítik a magyar kormányt

Az uniós költségvetés és válságkezelő csomag elutasítására kényszerítik a magyar kormányt, amennyiben politikai és ideológiai feltételekhez kötik az uniós források kifizetését - jelentette be az igazságügy miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

„Ebben a helyzetben (.) nincs más választás, ha ez így marad, akkor természetesen a falig is el fogunk menni” - fogalmazott.

Szerinte „a fukar országok csoportja”, a hollandok és svédek vezetésével, direkt idéz elő olyan helyzetet, hogy Magyarország és Lengyelország ne tehessen mást, mint elutasítja a csomagot.

Mert így nem kell a pénzt odaadni - fűzte hozzá.

Mint elmondta: a magyar kormány álláspontja, hogy a szerződéseknek megfelelően, a júliusi Európai Tanácsi megállapodást kell végrehajtania az uniós intézményeknek.

A járvány kellős közepén pedig teljesen felelőtlen magatartás, hogy ideológiai, politikai vitákkal foglalkoznak az európai intézmények, főleg az Európai Parlament - vélekedett.

Magyarország - folytatta - tartja magát ahhoz az elvhez, hogy amíg mindenről nincs megállapodás, addig semmiről nincs megállapodás. Ez vonatkozik a költségvetésre is.

Ezzel az alapelvvel megy szembe az EU Tanácsát képviselő soros elnökség és az Európai Parlament tárgyalódelegációja által kötött alku.

Ugyanis az állam és kormányfők által kötött júliusi politikai megállapodásban egyértelművé tették, hogy nem lehet ideológiai feltételekhez kötni az uniós kifizetéseket - szögezte le.

Az Európai Parlament ebben a helyzetben jobban tenné, ha nem politikai zsarolással, hanem a járvány elleni védekezéssel volna elfoglalva - mondta Varga Judit.

Jogállamisági feltételekhez kötheti az EU az uniós források kifizetéseket

Az uniós tanács csütörtökön, a döntés megszületését követően kiadott nyilatkozata szerint az új mechanizmus lehetővé teszi az uniós költségvetés védelmét, amennyiben megállapítást nyer, hogy a jogállamiság elveinek megsértése egy tagállamban befolyásolja vagy súlyosan veszélyezteti az uniós források hatékony és eredményes felhasználását. A politikai feltételrendszer a következő többéves pénzügyi keret, valamint a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó intézkedéscsomag részét képezheti.

A nyilatkozatban Michael Clauss, Németország brüsszeli uniós képviseletének vezetője a megállapodást „fontos mérföldkőnek” nevezte a következő hosszú távú uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó csomag szempontjából. Szavai szerint nincs vesztegetnivaló idő, meg kell kezdeni a mentőcsomag felhasználását, ugyanis már a világjárvány második hulláma sújtja a tagállamokat.

Az Európai Parlament tárgyalódelegációja nevében Petri Sarvamaa finn néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő sajtótájékoztatóján kijelentette: sikerült biztosítani a kapcsolatot az uniós források felhasználása és a jogállamiság tiszteletben tartása között.

Az Európai Unió először hoz létre mechanizmust, amely lehetővé teszi olyan kormányok finanszírozásának felfüggesztését, amelyek nem tartják tiszteletben az európai értékeket, köztük a jogállamiságot - emelte ki. Tájékoztatása szerint az új mechanizmus nemcsak akkor lesz alkalmazható, ha az uniós forrásokkal közvetlenül, korrupció, csalás vagy adócsalás útján visszaélnek.

A jogállamiság helyzetét az uniós szerződésekben rögzített valamennyi érték - például a szabadság- és az emberi jogok, beleértve a kisebbségek jogait is, a demokrácia, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének - összefüggésében vizsgálják majd. Az uniós költségvetést védő mechanizmus a jogállamiság megsértésének vagy veszélyeztetésének egyedi eseteitől a szisztematikus jogsértésekig alkalmazható lesz - tette hozzá.

Eider Gardiazábal Rubial spanyol szocialista EP-képviselő, az uniós parlamenti tárgyalódelegáció nevében kijelentette, a jogállamiságot nem tisztelő tagországok azt kockáztatják, hogy elveszítik hozzáférésüket az uniós forrásokhoz.

A mechanizmus ugyanakkor biztosítja, hogy az uniós források végső kedvezményezettjeit ne büntessék kormányaik jogsértése miatt. A jogosult támogatottak továbbra is hozzáférnek majd az uniós pénzeszközökhöz, még akkor is, ha országuk esetében a politikai feltételrendszer működésbe lép - közölte.

A képviselő elmonda, hogy a jogállamiság megsértésének vagy veszélyeztetésének kockázata esetén az uniós intézmények 7-9 hónap leforgása alatt fogadhatnak el intézkedéseket egy tagállammal szemben. Az Európai Bizottság, miután megállapította a jogsértés fennállását, javaslatot tehet a mechanizmus elindítására. A tanácsnak egy - kivételes esetekben három - hónap áll majd rendelkezésre, hogy minősített többséggel elfogadja a javasolt intézkedéseket.

A megállapodást még az uniós tagállamoknak, valamint az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának, majd pedig az EP plénumának is el kell fogadnia.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom