Külföld

Estig sem lett meg az új amerikai elnök

Fej fej mellett álltak lapzártánkkor a jelöltek a választás csatatérállamaiban, de az utolsó információk szerint egy hajszálnyival Joe Biden állt jobban

Lapzártánkig sem dőlt el az amerikai elnökválasztás, több csatatérállamban még számolják a szavazatokat, a jelöltek fej fej mellett vannak. A tegnap esti állás szerint Joe Bidennek volt nagyobb esélye a győzelemre.

Estig sem lett meg az új amerikai elnök
Elhúzódó szavazatszámlálással telt a szerdai nap az Egyesült Államokban
Fotó: AFP/Jodi Hilton

Tegnap estig, azaz keleti parti idő szerint délutánig sem fejeződött be a szavazatok számlálása az amerikai elnökválasztáson. Lapzártánkig nem hirdettek eredményt több csatatérállamban sem. A figyelem elsősorban Wisconsinra, Michiganre, Pennsylvaniára, Georgiára, Észak-Karolinára és Nevadára irányult, hiszen ezekben az államokban hihetetlenül szorosan alakult az eredmény, és a számlálás előrehaladtával hol egyik, hol másik jelölt állt jobban. Tegnap estére Joe Biden „fordítani tudott” Wisconsinban és Michiganben, valamint vezetett Nevadában is. Ha a helyzet így marad, 271 elektori szavazata lesz, Donald Trumpnak pedig 267, azaz a demokrata jelölt nyerné az elnökválasztást. Wisconsinban lapzártánkkor 95 százalékos feldolgozottságnál körül­belül 20 ezer szavazat volt Biden előnye, Michiganben 96 százalékos feldolgozottságnál nem sokkal több, mint 45 ezer, Nevadában 67 százalékos feldolgozottság mellett pedig alig nyolcezer.

Az utolsó urnák lezárása idején úgy tűnt, hogy Donald Trump nagyon jól áll, korábbi ígéretei ellenére kihirdette a győzelmét is, de az elemzők előre figyelmeztettek, hogy a levélszavazatok megszámlálása után más lehet az eredmény. Győzelmének bejelentése után azt is kijelentette, hogy jelentős csalások történtek a szavazatszámlálás során, és a Legfelsőbb Bírósághoz fog fordulni ezek miatt.

Joe Biden valamivel korábban Trumphoz hasonlóan bizakodóan nyilatkozott. Úgy fogalmazott, hogy a demokraták jó úton haladnak a győzelem felé, de türelmet kért támogatóitól.

Több republikánus politikus rosszallotta Trump bejelentését, Marco Rubio, floridai republikánus szenátor a Twitteren például úgy fogalmazott: „az elnökválasztás eredménye azt követően lesz ismert, hogy valamennyi, jogszerűen leadott szavazatot megszámlálták”.

A tegnap este ismert eredmények szerint a republikánusoknak sikerült megtartaniuk a szenátust, és csökkentették hátrányukata képviselőházban.

Szerdán délelőtt Donald Trump a Twitteren nyilatkozott meg ismét, ahol arról írt, hogy rejtélyesen eltűnt az előnye. Úgy fogalmazott: „A múlt éjjel több tagállamban, amelynek csaknem mindegyikét demokraták irányítják és ellenőrzik, vezettem, gyakran nagyon biztos fölénnyel. Aztán ez a vezetés egyenként kezdett rejtélyesen eltűnni, ahogy a szavazatokat számlálni kezdték. Nagyon különös ez, a közvélemény-kutatók teljesen és történelmi léptékkel tévednek.”

Van rá esély, hogy ma reggelre megszületik a véglegesnek tekinthető eredmény, és ha az esti állapothoz képest sehol sem változik az, ki nyeri az adott tagállamot, akkor az Egyesült Államok következő elnökét Joe Bidennek hívják majd. Ám még több csatatérállamban számoltak tegnap, a jelöltek több helyen fej fej mellett állnak, és ha Trump bárhol fordítani tud, még egy ciklust tölthet majd elnökként.

Röviden


A szlovén kormányfő szerint elég egyértelmű, hogy az amerikaiak Donald Trumpot választották meg újabb négyéves ciklusra az Egyesült Államok elnökének – ezt Janez Jansa Twitter-oldalán írta szerdán, egyben gratulált a Republikánus Pártnak az elért erőteljes eredményhez.


Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter szerint az amerikai elnökválasztás eredményének nem lesznek jelentős hatásai a kereskedelmi kapcsolatokra Európával, mert az Egyesült Államok már hosszú évek óta nem baráti partnere az uniós tagállamoknak, és az amerikai gondolkodás csak Kína körül forog.
 

Egy demokratikus választás akkor ér véget, amikor az összes szavazatot megszámlálták – jelentette ki Olaf Scholz német szociáldemokrata alkancellár szerdán. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártelnöke, Anne­gret Kramp-Karrenbauer szerint Donald Trump azzal, hogy az urnazárás után a választás győztesének nevezte magát, alkotmányos válságot idézhet elő.


Az Egyesült Államok többé nem tagja a párizsi klímaegyezménynek, miután szerdán hatályba lépett Washington felmondási nyilatkozata. A kormány egy éve jelentette be hivatalosan, hogy kilép a megállapodásból.

Kapcsolódó írásaink