Külföld

A bécsi merénylet kapcsán őrizetbe vettek közül nyolcan büntetett előéletűek

A hétfő esti bécsi merénylettel kapcsolatban eddig őrizetbe vett tizenöt személy közül nyolcan büntetett előéletűek - közölte Karl Nehammer osztrák belügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A bécsi merénylet kapcsán őrizetbe vettek közül nyolcan büntetett előéletűek
Megemlékezés a bécsi merénylet áldozataira
Fotó: AFP/HELMUT FOHRINGER

A gyanúsítottak közül négyet terrorbűncselekmények, kettőt-kettőt pedig különböző erőszakbűncselekmények, illetve egy Linzben elkövetett "becsületgyilkosság" kísérlete miatt vontak felelősségre.

A belügyi tárcavezető szerint az elkövető személyével közvetlenül kapcsolatos nyomozás Svájc mellett egy másik - általa meg nem nevezett országra is kiterjed.

Nehammer felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrség által lelőtt elkövető személyazonosságát alig négy óra alatt sikerült megállapítani, és a gyors rendőrségi munkának köszönhetően még aznap éjszaka végrehajtották a házkutatásokat. Mint mondta, az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) két nyomozót bocsájtott az osztrák hatóságok rendelkezésére. Hozzátette, hogy az Europol munkatársai az osztrák hatóságokat segítik a nemzetközi együttműködésben.

Franz Ruf, közbiztonságért felelős főigazgató hangsúlyozta: a tizenöt gyanúsított mindegyike a radikális iszlamista körökhöz tartozik.

Ruf megemlítette, hogy a becsületgyilkosság miatt elítélt két férfi hosszú börtönbüntetést kapott 2012-ben. Egyiküket tíz év börtönnel sújtották, de 2017-ben szabadulhatott, míg a másik férfit öt és fél év szabadságvesztésre ítélték, de 2015-ben szabadlábra helyezték.

A nap folyamán Stef Blok holland külügyminiszter és Karoline Edtstadler osztrák európai uniós és alkotmányügyi kancelláriaminiszter közösen mécsest helyeztek el az áldozatok emlékére a Bécs belvárosában található Seitenstettengasse térségében, ahol a merénylő megkezdte vérengzését. A két politikus szorosabb együttműködést sürgetett a terrorizmust finanszírozó államokkal és szervezetekkel szemben.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított - albán gyökerekkel rendelkező - merénylő négy embert ölt meg, huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében, mielőtt a hatóságok végeztek volna vele.

Nizzai merénylet: már csak egy 17 éves fiú van őrizetben

Már csak egy 17 éves kiskorú van őrizetben a nizzai Notre-Dame-bazilikában előző héten végrehajtott, három emberéletet követelő iszlamista merénylet miatt - jelezték csütörtökön rendőrségi források, amelyek közölték, hogy a többi előállítottat szabadon engedték.

Megemlékezés a nizzai terrortámadás helyszínén
Megemlékezés a nizzai terrortámadás helyszínén
Fotó: AFP/Valery HACHE

A párizsi agglomerációban található Seine-Saint-Denis megyében szerdán előállított fiatalt azzal gyanúsítják, hogy csettelt a merénylővel, ezért folytatódik a kihallgatása.

A támadással kapcsolatban eddig 11 embert vettek őrizetbe, de tízet közülük már szabadon engedtek, nem indult egyikük ellen sem eljárás.

A 21 Brahím Iszávi válságos állapotban szállították kórházba, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította. Eddig nem tudták kihallgatni, de az állapota már javult, amikor a koronavírus-tesztje hétfőn pozitívnak bizonyult, ezért a kihallgatását egyelőre elhalasztották. Szerdán azonban olyannyira romlott az állapota, hogy ismét válságos állapotba került.

Brahím Iszávi - akinek a hazájában köztörvényes bűncselekmények miatt volt már dolga a rendőrséggel - szeptember közepén indult el Tunéziából, Olaszországon keresztül két nappal a támadás előtt érkezett Franciaországba, és illegálisan tartózkodott az Európai Unió területén.

Kapcsolódó írásaink