Külföld

Trump: Nagyon jól állunk Floridában, Arizonában és Texasban

Nagyon jók állunk Floridában, Arizonában és Texasban - jelentette ki Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő amerikai elnök helyi idő szerint kedden délután, amikor a Republikánus Párt Arlingtonban berendezett kampányközpontjába látogatott

Trump: Nagyon jól állunk Floridában, Arizonában és Texasban
Donald Trump a republikánusok arlingtoni kampányközpontjában
Fotó: AFP/Saul Loeb

A Washingtonnal szemben, a Potomac folyó virginiai oldalán fekvő Arlingtonban az elnök azt hangoztatta: „azt hiszem, nagyszerű lesz a választási éjszakánk”. Hozzátette: „de hát politikáról és választásokról van szó, így hát soha nem lehet tudni”.

Bár kiemelte a floridai, arizonai és texasi várható jó eredményeket, aláhúzta azt is, hogy a pennsylvaniai választási eredmények döntőek lesznek. „Győzni könnyű, veszíteni soha nem könnyű” - mondta. Szavait elemzők úgy értelmezték, hogy ezzel először utalt a vereség lehetőségére.

Amikor újságírók arról faggatták, hogy mi az üzenete az amerikaiak számára, azzal válaszolt, hogy az összefogás. „A siker egységet teremt” - mondta.

Közben Joe Biden demokrata párti elnökjelölt helyettes kampánymenedzsere, Kate Bedingfield szintén úgy nyilatkozott, hogy a demokraták elégedettek az eddigi eredményekkel. Bátorítónak nevezte, hogy Georgiában nagy számban szavaztak az afroamerikai közösség tagjai, és Pennsylvaniában rekord számban küldték vissza levélben a voksaikat a demokrata párti szavazók.

„Szerintünk meglesz a 270 elektorunk” - hangsúlyozta. Az amerikai elnököt ugyanis az 538 tagú elektori testület választja meg, és ehhez 270 elektor voksára van szükség.

Kapcsolódó írásaink