Külföld

Hibázhattak az osztrák hatóságok

A videofelvételek kiértékelése megerősítette, hogy egy elkövetője volt a hétfő esti bécsi iszlamista merényletnek – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján. A tárcavezető elmondása szerint a szlovák titkosszolgálat tájékoztatta az osztrák hatóságokat arról, hogy a merénylő nyáron megpróbált lőfegyvert vásárolni Szlovákiában. Nehammer elismerte, hogy „a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban”.

Hibázhattak az osztrák hatóságok
Egy különleges rendőri egység tagja őrködik a bécsi terrortámadás helyszínén 2020. november 4-én
Fotó: AFP/Joe Klamar

Hibának nevezte azt is, hogy a börtönbüntetésre ítélt Kujtim Fejzulai néven azonosított, kettős állampolgárságú merénylőt feltételes szabadlábra helyezték. A fiatal férfit azért ítélték el, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Mindezért Nehammer független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette.

Norbert Hofer, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke az APA osztrák hírügynökség szerint ezzel kapcsolatban közölte: változtatni kell a jelenlegi eljáráson, azoknak, akik csatlakozni akarnak az Iszlám Államhoz, azonnal el kell venni az osztrák útlevelüket. Azokat a külföldieket pedig, akik szélsőséges elveket vallanak, azonnal ki kell utasítani az országból. Szerinte emellett sürgősen szükség van egy olyan törvényre, amely szigorúan bünteti a politikai iszlám követőit.

Az osztrák főváros központi zsinagógájánál hétfő este egy 20 éves, albán gyökerekkel rendelkező merénylő négy embert ölt meg, huszonhármat pedig megsebesített. A támadót a rendőrség agyonlőtte. A bécsi tartományi parlament szerdán különleges ülésen emlékezett meg a merénylet áldozatairól. Az eseményen Michael Ludwig szociáldemokrata polgármester a Kronen Zeitung szerint közölte: „nem engedjük, hogy a terror térdre kényszerítsen bennünket”.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója egyébként szerdán az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy előre megtervezett, kegyetlen terrortámadás-sorozat zajlik Franciaországban és Bécsben is.

AZ OLASZ BELÜGYMINISZTER SZERINT A BÉCSI MERÉNYLET TÁMADÁS VOLT EURÓPA ELLEN

A hétfő esti bécsi merénylet támadás volt Európa, illetve az európai értékek és szabadság ellen - jelentette ki szerdán Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter Rómában, a törvényhozás alsóházában mondott beszédében.

A tárcavezető elítélte a terrorcselekményt és szolidaritását fejezte ki Ausztriával. Lamorgese a történtekre tekintettel szorosabb nemzetközi együttműködést szorgalmazott rendőrségi és igazságszolgáltatási szinten. „Az európaiak megvédésének legjobb módja egy európai biztonságpolitika” - hangsúlyozta az olasz belügyminiszter.

A bécsi támadást követően az olasz kormány fokozta a többi között a nagykövetségek, konzulátusok, templomok, pályaudvarok és repülőterek védelmét.

Lamorgese egyben bejelentette, hogy erőteljesebben fellép a Tunézia felől érkező illegális bevándorlók feltartóztatása érdekében. Mint mondta, ennek keretében erősítenék az együttműködést a tuniszi vezetéssel az embercsempészekkel és az iszlamista szélsőségekkel szembeni harcban.

A belügyminisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint csaknem 1700 menedékkérő érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére szombat óta. (MTI)

Kapcsolódó írásaink