Külföld

Egy sor európai város él fenyegetettségben

Több európai főváros is ki van téve a bécsihez hasonló terrortámadásoknak Malte Roschinski német biztonságpolitikai szakértő, a Plan4Risk ügyvezető igazgatója szerint

Lapunknak kifejtette, nem véletlen sem az időpont, sem a helyszín.

Egy sor európai város él fenyegetettségben
Malte Roschinski
Fotó: MH

–  Spontán vagy komolyabban szervezett támadás történt Bécsben? Mennyire lehetett képzett a dzsihadista, akit lelőttek?

–  Úgy tűnik, az akciót jelentős energiával és erőfeszítéssel tervelték ki, ugyanakkor a támadó viselkedésében voltak azért taktikai hibák.

–  Hogyan állt helyt az osztrák rendőrség?

–  A támadások sorozatát rövid idő alatt meg tudták szakítani a rendőrök. Más országok számára is fontos tanulság lehet, hogy sikeresnek bizonyult a különleges egységekkel megerősített járőrözés a belvárosban, a rendőrök fellépése összességében hatékony volt, láthatóan fel voltak készülve. Egészen biztosan elemezni fogják más országok biztonsági erői is a bécsi biztonsági erők taktikáit.

–  Mennyire van kitéve Ausztria a terrortámadások veszélyének?

–  Ausztria és azon belül Bécs terrorfenyegetettség szempontjából nincs sem különösen kockázatos, sem különösen előnyös helyzetben. Ilyen események egy sor másik európai fővárosban is megtörténhetnek.

–  Mitől függ, hogy hol nagyobb a veszély?

–  A korábbi események alapján az iszlamisták hajlamosak azokat az országokat támadni, amelyek kiemelten részt vesznek a muszlim országokban tevékenykedő terrorista csoportok elleni katonai akciókban. Szintén szerepet játszanak az iszlámmal kapcsolatos publikációk a médiában. Ezt láthattuk több mint tíz éve Dánia és nemrég Franciaország esetében is. Más faktorok is lehetnek, a terroristák előnyben részesítik az általuk ismert környezetet, ahol felnőttek vagy hosszabb ideig laktak.

–  Szándékos lehet az akció időzítése?

–  A bécsi támadás napokkal a rendkívül véres párizsi terrorakciók ötödik évfor­dulója előtt történt. Lehetséges, hogy ehhez a dátumhoz akartak igazítani a terrorcse­lekményt, de a koronavírus elleni osztrák intézkedések miatt előbbre kellett hozniuk. Hétfő este volt utoljára alkalmuk arra, hogy szórakozó emberek tömegeivel találkozzanak a belvárosban a korlátozások előtt. Ugyanakkor persze más tényezők is közrejátszhattak.

Kapcsolódó írásaink