Külföld

Trump és Putyin is reagált a bécsi terrortámadásra

Meg kell állítani az ördögi terrorizmust - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Twitteren szerdára virradóra közzétett állásfoglalásában, mellyel a hétfő esti bécsi terrortámadásra reagált. A terrorelhárítási együttműködés megerősítését ajánlotta fel az osztrák államfőhöz és a kancellárhoz intézett részvéttáviratában Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Trump és Putyin is reagált a bécsi terrortámadásra
Fegyveres rendőrök őrködnek Bécs központjában, egy bevásárlóutcában
Fotó: AFP/Joe KLAMAR

„Imádkozunk a bécsi emberekért az Európában elkövetett újabb ördögi terrorakció után” - fogalmazott az amerikai elnök a mikroblogbejegyzésben, amelyet utolsó, Michiganben tartott kampányrendezvénye után tett közzé.

Donald Trump hangsúlyozta, hogy „ezeknek az ártatlan életeket követelő gonosz támadásoknak” megálljt kell parancsolni. Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok Ausztria, Franciaország és egész Európa mellett áll a terrorizmus, köztük a radikális iszlamista terroristák elleni küzdelemben.

Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közleményben szögezte le, hogy „nincs mentség az ilyen gyűlöletre és erőszakra”.

Reagált a bécsi terrortámadásra Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje is. A politikus „rettenetes terrorista támadásnak” nevezve a terrorakciót egységes fellépést sürgetett a gyűlölet és az erőszak ellen.

Putyin terrorelhárítási együttműködés erősítését ajánlott fel Ausztriának

A terrorelhárítási együttműködés megerősítését ajánlotta fel az osztrák államfőhöz és a kancellárhoz intézett részvéttáviratában Vlagyimir Putyin.

A moszkvai közlemény szerint Putyin Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöknek és Sebastian Kurz kormányfőnek írt, de a „a terrorizmus minden formája és megnyilvánulása” elleni küzdelemben való együttműködésről szóló javaslata a nemzetközi közösség más tagjaninak is szólt.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a TASZSZ-nak nyilatkozva Oroszország együttérzését fejezte ki a bécsi terrorcselekmény miatt. Közölte, hogy az orosz nagykövetség kapcsolatba lépett az osztrák hatóságokkal az áldozatok állampolgárságának tisztázása érdekében.

Több európai vezető elítélte a támadást

Uniós vezetők Twitter-üzeneteikben szolidaritásukat fejezték ki Ausztria iránt, és az EU egységét hangsúlyozták a hétfő esti bécsi terrortámadás után.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a „gyáva” tettet, illetve részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megdöbbenéséről és szomorúságáról írt, és részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. „Az EU erősebb, mint a gyűlölet és a megfélemlítés” - hangsúlyozta.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hangsúlyozta, hogy az unió Ausztria mellett áll, és az egész európai földrész egységesen lép fel az erőszak és a gyűlölet ellen.

Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője „gyáva és rettenetesen kegyetlen tettnek” nevezte a hétfő éjjeli támadást. Kiemelte, hogy az unió Ausztria mellett áll.

Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos emlékeztetett: hat évvel a brüsszeli zsidó múzeumban elkövetett merénylet, az azt követő években véghez vitt sorozatos terrortámadások, a közelmúltbeli francia tanárgyilkosság és a nizzai Notre-Dame-bazilikában történt mészárlás után Európának újra össze kell fogni a terrorizmus ellen. Kiemelte: az iszlamizmus és a terrorizmus elleni küzdelemhez a biztonság területén állandó együttműködésre van szükség, közösen kell fellépni a digitális terrorizmussal szemben és fel kell számolni az online gyűlöletbeszédet.

Alexander de Croo belga kormányfő is kifejezte részvétét üzenetében, hangsúlyozva, hogy Európa soha nem fogja megadni magát a terrorizmusnak.

„Határozottan elítélem ezt az értelmetlen és emberiségellenes tettet, amely sárba tiporja a civilizált társadalom értékeit és az emberélet iránti tiszteletet” - írta Zuzana Caputová szlovák államfő osztrák partnerének küldött levelében. „Nem engedhetjük meg, hogy ebben a bonyolult helyzetben erőt vegyen társadalmunkon a félelem és a harag. Közös értékeink erősebbek, mint a gyűlölet, a szélsőségesség és a terrorizmus” - mutatott rá Caputová.

„Maradj erős, Ausztria!” - üzente a szomszédos ország politikusainak és lakosságának Igor Matovic szlovák kormányfő. Felhívta a figyelmet arra, hogy Európa egyetlen része sincs eléggé védve a közös értékek elleni támadásoktól, ezért „mindannyiunknak erősnek és elővigyázatosnak kell lennünk”.
Ivan Korcok külügyminiszter sokkolónak nevezte a Bécsben történteket és Szlovákia szolidaritásáról biztosította Ausztriát. „Szlovákia Ausztria mellett van!” - írta a Twitteren megjelent bejegyzésében a szlovák diplomácia vezetője.

Macron a párizsi osztrák
nagykövetségre látogat

Emmanuel Macron francia elnök kedden a párizsi osztrák nagykövetségre látogat, hogy kifejezze szolidaritását az osztrák néppel a Bécsben elkövetett dzsihadista merénylet után - jelezte a francia elnöki hivatal.

A francia államfő már hétfő éjjel a Twitteren - németül is közzétett üzenetében - határozottam elítélte a terrorizmust.

„Franciaország után egy baráti országot támadtak meg. Ez a mi Európánk. Az ellenségeink tudják, kivel van dolguk. Nem engedünk semmiből” - emelte ki.

Kedd délelőtt Emmanuel Macron újabb Twitter-üzenetet tett közzé, az áldozatokra emlékezve.

„Európa gyászol. Egyikünkre súlyos csapást mért az iszlám terrorizmus. Az áldozatokra gondolunk, a családjukra, a kettétört életekre” - fogalmazott a francia elnök.

„Franciaország Ausztria oldalán áll, kész támogatást nyújtani” - tette hozzá.

Merkel: Az iszlamista
terror közös ellenségünk

Az iszlamista terror közös ellenségünk, a harc a gyilkosok és felbujtóik ellen közös harcunk - jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden a bécsi terrortámadásra reagálva.

„Mi, németek, osztrák barátaink mellett állunk, részvéttel és szolidárisan” - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Mint írta, lélekben együtt van a megtámadott osztrák főváros lakóival és a támadókkal szembeszálló rendőrökkel.

Heiko Maas külügyminiszter Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy fel kell venni a harcot „a társadalmunkat megosztani akaró gyűlölettel” szemben.

Christina Lambrecht szövetségi igazságügyi miniszter kiemelte, hogy „az iszlamista terror akut és nagyon súlyos veszély Európában”. Hozzátette, hogy teljes erővel szembe kell szállni a gyűlölettel és az erőszakkal.

„Együtt megvédjük életformánkat és európai társadalmaink összetartását” - húzta alá a szociáldemokrata politikus.

A támadást elítélte a német politika és társadalom számos további vezető személyisége is. A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség potsdami központjában pedig bejelentették, hogy megerősítették a német-osztrák határ védelmét.

Ez a határszakasz a bécsi eset miatt „taktikai súlypont”, a térségben dolgozó munkatársak „megkapták a megfelelő érzékenyítést”, fokozott éberséggel figyelnek az iszlamista terrorista „spektrum” jellegzetességeinek megjelenésére - mondta egy szóvivő.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Sok erőt, Ausztria!

ĀA magyar külügyminiszter szerint össze kell fogni a terrorral szemben - Részvétét fejezte ki Áder János az áldozatok hozzátartozóinak + VIDEÓ