Külföld

Továbbra is nyitva az olasz kikötők

Szégyenletesnek nevezte a baloldali kormány tehetetlenségét Matteo Salvini, a jobbközép ellenzék vezetője, miközben Rómában muszlim szervezetek tüntettek

A francia kormányt bírálták a Rómában tüntető muszlim szervezetek képviselői, akik az iszlamofóbia jelének tartják a Mohamed-karikatúrákat. Az olasz jobboldali ellenzék pedig a baloldali bevándorláspolitika veszélyeire figyelmeztetett.

A nizzai véres terrortámadást követően haragra lobbant az olaszországi muszlim közösség. Allah akbar kiáltásoktól visszhangzott az utca a francia nagykövetség szomszédságában, Róma szívében a hétvégén.

A tüntetést szervező olaszországi iszlám szervezetek egyesületének vezetője közölte, elítélik a terrortámadást, ám úgy látják, a franciák bocsánatkéréssel tartoznak az iszlám világnak. Úgy vélik, a franciák bajba kerülhetnek, ha nem látják be, Mohamed nem lehet szatíra és gúnyolódás tárgya. A szervezők szerint aggasztó mértékben terjed a  világban az iszlamofóbia. Egy tunéziai tüntető kifejtette, maga a nizzai merénylet is egy előre eltervezett összeesküvés, az iszlámellenes propaganda része, amelynek valódi áldozatai a külföldön élő muszlim kisebbség tagjai.

„A franciáknak be kellene ismerniük tévedéseiket – figyelmeztetett egy másik tüntető arab férfi –, különben az egész muzulmán világ haragra gerjed ellenük.” A demonstrálók szerint a Franciaországban élő muszlim kisebbség tagjai Emmanuel Macron elnök elleni gyűlöletből cselekednek, amiért a hatóságok felforgatták a mecsetjeiket és kulturális központjaikat. „Egy demokratikus országnak biztosítania kellene a vallás szabadságát, a francia állam azonban sértő és diszkriminatív rendelkezéseket vezetett be” – nyilatkozta méltatlankodva egy arab férfi.

Az Európát érő egyre gyakoribb terrortámadások ellenére az olasz belügyi tárca továbbra is kitart a nyitott kikötők politikája mellett. Lampedusa szigetére a kedvezőtlen időjárás ellenére is özönlenek a bevándorlók. A hétvégén hét hajón csaknem négyszáz illegális bevándorló érkezett ugyanazon az útvonalon, ahol szeptemberben a nizzai öldöklő. Matteo Salvini volt belügyminiszter Facebook-bejegyzésében szégyenletesnek nevezte a kormány tehetetlenségét, és felelősségvállalásra szólította fel a tagjait. „Az olaszokat bezárják és megszorító intézkedésekkel korlátozzák, az illegális bevándorlók előtt azonban tárva-nyitva állnak a kikötők. Hány terroristajelöltet fogadunk be Európába?” – írta felháborodva Salvini. Luciana Lamorgese belügyminiszter közben európai együttműködést sürgetett annak érdekében, hogy megállapodásokat tudjanak kötni az észak-afrikai országokkal az Európából kiutasított migránsok azonnali visszafogadására.

Bangladesben is tüntetések voltak
 

Emmanuel Macron francia államfő megbízta belügyminiszterét, hogy egyeztessen Tunéziával és Algériával a Franciaországban tartózkodó illegális bevándorlók hazaküldéséről. Gérald Darmanin tárcavezető közölte: az a cél, hogy megállapodjanak olyan emberek hazaküldéséről, akik rendelkeznek tunéziai vagy algériai állampolgársággal, és Franciaországban radikalizáltként azonosították őket. A belügyminiszter elmondta, hogy a következő napokban hasonló célból Oroszországba is ellátogat, ahol a Franciaországban tartózkodó orosz iszlamisták hazaküldéséről egyeztet. A muszlim országokban folytatódtak a Franciaország-ellenes tüntetések. Banglades fővárosában legalább ötvenezer fős tömeg tüntetett hétfőn. A Dakkában tartott demonstráció résztvevői szerint a francia állam támogatja vallásuk legfőbb prófétájának kigúnyolását. A Hefazat-e-Islam nevű szélsőséges bangladesi iszlamista csoport ultimátumban szólította fel a kormányt, hogy 24 órán belül szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Franciaországgal. Indonéziában is voltak megmozdulások, ahol Macront az iszlám ellenségének nevezték.
(SI)

Kapcsolódó írásaink