Külföld

Elnököt választ az Egyesült Államok

Elnökválasztást tartanak kedden az Egyesült Államokban, a voksoláson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. Újraválasztják továbbá a szövetségi törvényhozás, a kongresszus alsóházát, a 435 tagú képviselőházat és a felsőház, a 100 tagú szenátus egyharmadát, valamint egyes szövetségi államokban a helyi törvényhozás tagjairól és a kormányzó személyéről is döntenek.

Elnököt választ az Egyesült Államok
Voksolók a dél-karolinai Charleston településen. A legtöbb államban reggel 6-kor nyitottak a szavazókörök
Fotó: AFP/Getty Images North America/Michael Ciaglo

Az elnökválasztási kampány során mind Trump, mind Biden elsősorban a gazdaságra, az egészségügy reformjára és a koronavírus-járvány kezelésére vonatkozó javaslatokkal próbálta megnyerni a szavazókat.

A járvány alapvetően meghatározta a választói hangulatot: eddig ugyanis több mint kilencmillió amerikainál, köztük az elnöknél diagnosztizálták a fertőzést, és a vírus következtében kialakuló Covid-19-betegségbe és szövődményeibe több mint 230 ezer ember halt bele.

A felmérések országos szinten Joe Biden előnyét jelzik, és az egykori alelnök vezet több ingaállamban is, amelyeken az elnökválasztás kimenetele múlhat.

Egy férfi leadja a voksát egy New York-i szavazókörben
Egy férfi leadja a voksát egy New York-i szavazókörben (A képre kattintva lapozhatók a galéria fotói)
Fotó: AFP/Anadolu/Tayfun Coskun

A szavazóhelyiségek nyitvatartása városonként és megyénként eltérhet, a legtöbb államban azonban reggel 6-kor nyitnak a szavazókörök, Vermontban azonban már hajnali 5-től lehet voksolni. A legkésőbb, este 9-kor New York államban és Észak-Dakotában zárják le a szavazást.

Az idén kedd esti összesítések szerint több mint 95 millióan éltek az előzetes szavazás lehetőségével levélben vagy személyesen, ami több mint 70 százaléka a 2016-os részvételnek. A levélszavazatok összesítése egyes vélemények szerint lassíthatja a végeredmény kihirdetését, amelyre előfordulhat, hogy akár napokat is várni kell.

Százezrek a szavazóurnáknál, mindkét jelölt bizakodik a győzelemben

Az Egyesült Államokban helyi idő szerint reggel óta már százezrek voksolnak az szavazóurnáknál, Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő republikánus elnök és kihívója, a demokrata párti Joe Biden egyaránt bizakodónak nevezte magát.

Az Egyesült Államok 50 tagállamában és tengerentúli területein kedden megkezdődött a szavazás. Az országban hat időzónában voksolnak, a keleti part egyes tagállamaiban helyi idő szerint reggel hat órakor - de Maine államban például reggel ötkor - órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek.

A szavazásért kapott ajándékok Wisconsin államban
A szavazásért kapott ajándékok Wisconsin államban
Fotó: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NOR

Donald Trump kedd reggel a republikánusokhoz közelálló Fox televíziónak nyilatkozva optimistának nevezte magát. „Biztos esélyem van a győzelemre” - fogalmazott. Az elnök - akinek az országos felmérések elsöprő többsége szerint nincs előnye a Bidennel folytatott versengésben -, úgy vélekedett, hogy Floridában, Texasban, Arizonában nagy arányú győzelmet arat. „Úgy gondolom, hogy Észak-Karolinában és Pennsylvaniában is mi győzünk” - fűzte hozzá.

Az elnök úgy vélekedett, hogy legalább annyi elektorra tesz szert, mint 2016-ban. Négy évvel ezelőtt 306 elektor voksát sikerült megszereznie. A győzelemhez egyébként az 538 elektor közül 270-nek a támogatását kell megszerezni.

Donald Trump elhessegette azokat a sajtóban megjelent feltételezéseket, melyek szerint kedden éjjel - még a levélszavazatok megszámlálása előtt - győztesnek nyilvánítaná magát. Leszögezte, hogy ezt csakis akkor teszi meg „amikor meglesz a győzelem”.

Joe Biden még hétfőn éjjel, a pennsylvaniai Pittsburghben tartott kampánygyűlésén nyilatkozott. „Az az érzésem, hogy nagy győzelem felé tartunk” - mondta.

Nincs jele külföldi beavatkozási kísérletnek

Nincs jele az amerikai választási folyamatba történő külföldi beavatkozási kísérletnek - jelentette ki Chad Wolf ügyvivő belbiztonsági miniszter az interneten tartott sajtókonferenciáján kedden, a szavazás napján.

A tárcavezető hangsúlyozta: az Egyesült Államokból sehonnan nem érkezett jelzés arra vonatkozóan, hogy „külföldi szereplők kompromittálták vagy manipulálták volna a szavazást”, a voksolás rendben zajlik.

Az amerikai kormányzat - és magán kiberbiztonsági cégek - korábban többször arra hívták fel a figyelmet, hogy orosz kínai és iráni szereplők megpróbáltak behatolni politikusok, pártok és helyi választási szervezetek és irodák számítógépes rendszereibe. Ezt a keddi nap folyamán egyelőre nem tapasztalták - erősítette meg Chad Wolf.

A politikus megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a déli Georgia állam egyik megyéjében kora reggel - nem sokkal a választási helyiségek megnyitása után - technikai problémák mutatkoztak, az elektronikus választási rendszer nem működött. A választási bizottság azonban azonnal kiküldött szavazócédulákat, így a helybéliek zavartalanul leadhatták voksaikat.

A sajtótájékoztatón a belbiztonsági minisztérium egyik munkatársa, Christopher Krebs elmondta: tudomása szerint egy-két helyről érkezett ugyan jelentés az elektronikus rendszer átmeneti zavarairól, de a rendszer az egész országban jól működik.

New Hampshire két kistelepülésén ismertté váltak az első eredmények

New Hampshire két kistelepülésén szerdára virradóra ismertté váltak az első eredmények: az egyikben a hivatalban lévő elnök, Donald Trump, a másikban pedig Joe Biden győzött.

New Hampshire állam két kicsiny városában, az amerikai-kanadai határnál fekvő Dixville Notch-ban és a tőle mintegy húsz kilométernyire délre eső Millsfieldben több mint fél évszázada hagyományosan mindig november 3-án nulla órakor nyitják meg a szavazóhelyiséget.

Dixville Notch-ban öten voksoltak, valamennyien Joe Biden demokrata párti elnökjelöltre. Millsfieldben az újraválasztásáért küzdő Donald Trump republikánus elnök győzött: 16 választó rá szavazott, míg öten Bident támogatták.

New Hampshire azon 11 amerikai tagállam közé tartozik, ahol most kormányzót is választanak. Mind Dixville Notchban, mind Millsfieldben a jelenleg is hivatalban lévő republikánus kormányzóra, John Sununura voksoltak többen.

Az első elemzések megjegyezték, hogy a két kistelepülés választási eredményei nem tekinthetők irányadónak. Dixville Notchban például 2016-ban Hillary Clinton, a demokraták akkori elnökjelöltje nyerte el mind az öt voksot, ám az elnökválasztásból nem ő került ki győztesen.

Trump a Fehér Házban, Biden Wilmingtonban várja az eredményeket

Donald Trump a Fehér Házban, Joe Biden pedig a Delaware államban lévő Wilmingtonban berendezett eredményváró helyszínén várja majd a választási eredményeket kedden - jelentette be a Fehér Ház szóvivője, illetve Biden kampánytörzse.  

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője a Fox televíziónak adott interjújában beszélt arról, hgy Doanld Trump valószínűleg nem a washingtoni Trump-szállodában berendezett eredményváró rendezvényen, hanem a Fehér Házban lesz kedden este.     

Trump kampánycsapata a múlt héten még úgy tervezte, hogy hagyományos eredményváró partit tartanak a szállodában, bár az elnök már akkor jelezte, hogy esetleg az Ovális Irodában marad, mivel a szövetségi fővárosban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések tiltják nagyobb létszámú összejövetelek megrendezését.

A Biden-kampánycsapat bejelentése szerint a demokrata párti elnökjelölt a Wilmingtonban tartott eredményvárón lesz, amelyet ugyanott rendeztek be, ahol a politikus augusztusban elfogadta pártja elnökjelöltségét.     

Joe Biden a tervek szerint kedden este beszédet is mond. Családján kívül csatlakozik majd hozzá alelnökjelöltje, Kamala Harris és annak férje is. Biden évtizedek óta Wilmingtonban él.

Kapcsolódó írásaink

Az amerikai elnökválasztás háttere

ĀA teljes képviselőház, a szenátusi helyek harmada és az Egyesült Államok feje: mindezekről döntenek holnap az észak-amerikai országban, lapunk pedig összeszedett néhány adatot, hogyan teszik ezt