Külföld

A bécsi terrortámadás a határátkelésre is hatott

Konkrét veszélynek nevezte az illegális bevándorlást, és kötelességnek nevezte az országhatárok védelmét Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt politikusa kedden, a bécsi merénylet másnapján.

A bécsi terrortámadás a határátkelésre is hatott
Csehország ellenőrzéseket vezetett be a határokon
Fotó: MH

A nyitott kikötők politikáját gyakorló római kormány vezető politikusa „a társadalmunkat gyűlölő bestiáknak” nevezte a nizzai és bécsi merényletek elkövetőit. Luigi Di Maio közösségi oldalán kijelentette: az illegális bevándorlás konkrét veszélyt jelent, ezért „realistának kell lennünk (..) a határok védelme minden állam kötelessége, valamint joga is”. Az olasz diplomácia vezetője szerint az Európai Uniónak emelnie kell a biztonsági fokozatot, és szigorítania kell az európai mecsetek ellenőrzését a mérsékelt muzulmán közösségek együttműködésével.

Giuseppe Conte miniszterelnök még hétfőn éjjel közzétett német nyelvű üzenetében hangsúlyozta, hogy „a közös európai házban nincsen tér a gyűlölet és az erőszak számára”.

A jobboldali ellenzéket vezető Matteo Salvini egyértelműnek tartotta, hogy „Európa halálos ellenségének jelenleg a koronavírus-járvány mellett az iszlám terrorizmus számít”. A Liga párt vezetője hozzátette: „elég volt az álszent politikából és mindenki befogadásából, zéró toleranciát kell hirdetni a társadalmunkba befészkelődött iszlamista fanatizmussal szemben, le kell zárni a kikötőket, ellenőrizni a határokat, megvédeni gyermekeinket és identitásunkat”.

A Liga az engedély nélküli olaszországi mecsetek bezárását sürgette.

Az olaszországi iszlám közösségek imámjainak szövetsége elítélte a „gyáva” támadásokat.

Csehország szigorít

Csehország kedden szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a cseh-osztrák határátkelőkön, és megszigorította az országban lévő zsidó imahelyek és emlékhelyek védelmét - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a bel- és a külügyminisztériumra hivatkozva.

„Szükségesnek tartjuk ezeket az intézkedéseket, mert a bécsi merénylet valószínű elkövetői közül néhányan még szabadlábon vannak” - indokolta az intézkedések bevezetését Tomás Petrícek külügyminiszter a televízióban. A miniszter szerint a bécsi áldozatok között cseh állampolgárok nincsenek.

„Az ellenőrzéseket már hétfő este elkezdtük. Pontosabb információkat taktikai szempontból nem hozunk nyilvánosságra” - mondta Jirí Matzer, a dél-csehországi rendőrség szóvivője a cseh hírügynökségnek. Matzer szerint a határátkelőkön nyugodt a helyzet, a forgalom a koronavírus-járvány miatt is alacsony.

Vezető cseh politikusok pártállásra való tekintet nélkül egybehangzóan elítélték a hétfői bécsi terrortámadást.

„Igen, a Covid-19 nagyon veszélyes, de a Nizzában és Bécsben történt események az európai civilizáció lényege elleni támadások” - írta a Twitteren Milos Vystrcil, a parlamenti felsőház elnöke.

Lubomír Metnar védelmi miniszter leszögezte: a terrorizmus ellen harcolni kell, és a bűncselekmények elkövetőit szigorúan meg kell büntetni.

Ivan Bartos, a Cseh Kalózpárt elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy szigorúbban kell ellenőrizni az európai országokban működő iszlám imámok tevékenységét. „Az európai és nemzetközi biztonsági szolgálatok szorosabb együttműködésével el kell őket zárni a pénzforrásoktól” - vélte a kalózpárti elnök.

Andrej Babis miniszterelnök még az éjjel a Twitteren megjelent bejegyzésében együttérzését fejezte ki Ausztria lakosságával, és támogatásáról biztosította Sebastian Kurz osztrák kancellárt.

Emelték a terrorellenes készültséget Nagy-Britanniában

Emelték a brit hatóságok a terrorkészültség szintjét az elmúlt napok franciaországi és ausztriai merényletei nyomán. Priti Patel brit belügyminiszter keddi közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy elővigyázatossági intézkedésről van szó, amelyet nem valamely konkrét fenyegetés miatt rendeltek el.

Priti Patel közölte: az ötfokozatú skálán az eddig érvényben volt középső, „jelentős” szintről a második, „súlyos” fokozatúra módosították a nagy-britanniai terrorellenes készültséget.

Az eddigi „jelentős” fokozat a hivatalos besorolás szerint azt jelentette, hogy a hatóságok „valószínűnek” tartottak egy nagy-britanniai terrortámadást.

A keddtől érvényes „súlyos” készültségi szint „nagyon valószínűként” határozza meg ugyanezt.

A legmagasabb szint a „kritikus”, amelyet akkor léptetnek életbe, ha a hatóságok információi szerint nagyon nagy a veszélye egy azonnali vagy rövid időn belüli terrortámadás elkövetésének.

Kapcsolódó írásaink