Külföld

Orbán: Magyarország kész hozzájárulni a török hatóságok munkájához

Részvétlevelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, amelyben megrendülését és együttérzését fejezte ki a nyugat-törökországi Izmir közelében bekövetkezett pusztító erejű földrengés miatt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfő reggel.

Orbán: Magyarország kész hozzájárulni a török hatóságok munkájához
Mentési munkálatok a pusztító erejű földrengés után
Fotó: AFP/Yasin AKGUL

„Imádkozunk az áldozatok családjaiért, és gyors felépülést kívánunk a katasztrófában megsérülteknek” - írta a kormányfő.

Orbán Viktor biztosította a török elnököt, hogy Magyarország kész hozzájárulni az emberfeletti munkát végző török hatóságok munkájához - közölte Havasi Bertalan.

Kövér László részvétét fejezte
ki a török nemzetgyűlés elnökének

Az Országgyűlés elnöke táviratban fejezte ki együttérzését és részvétét Mustafa Şentopnak, a török nemzetgyűlés elnökének a pusztító erejű földrengés miatt.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott táviratban Kövér László azt írta: megdöbbenéssel értesült a Törökország égei tengeri tartományait október 30-án sújtó tragikus földrengésről, amely számos emberéletet követelt és hatalmas anyagi károkat okozott.

„A magyar Országgyűlés képviselői nevében fogadja legmélyebb sajnálatomat és együttérzésemet Törökország népével. Kérem, tolmácsolja őszinte együttérzésünket az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek gyors felépülést kívánunk” - fogalmazott a házelnök.

A hétfő reggeli, legfrissebb adatok szerint a halálos áldozatok száma 81-re nőtt, a sérültek száma több mint ezer.
A mentőcsapatoknak sikerült kimenteniük két lányt a romok alól Izmirben, három nappal a 7-es erősségű, égei-tengeri földrengés után.

Kapcsolódó írásaink