Külföld

A belga baloldal fittyet hány a demokráciára

Csak a határok védelmével és a migráció megállításával óvható meg a jóléti rendszer Európában – hangsúlyozta Tom Van Grieken, a Flamand Érdek párt elnöke

A legerősebb flamand párt, a Flamand Érdek (Vlaams Belang) elnöke, Tom Van Grie­ken szerint Belgium új balliberális kormánya a választói akarattal szemben alakult meg, a politikus lapunknak hangsúlyozta: országának égető szüksége van a tömeges bevándorlás megállítására.

A belga baloldal fittyet hány a demokráciára
Bevándorlásellenes fordulatot ígér a legerősebb flamand párt elnöke
Fotó: AFP/Benoit Doppagne

– Belgiumban tavaly májusban tartottak parlamenti választásokat, de csak e hónap elejére sikerült kormányt alakítani: hét párt fogott össze, csak hogy ki tudják hagyni a két legerősebb flamand pártot, a Flamand Érdeket és az Új Flamand Szövetséget (N-VA). Képviseli ez a koalíció az országos és a flamand választói akaratot?

– Egyáltalán nem. Nincs demokratikus többségük Flandriában és kihagyták a két legnagyobb flamand pártot. A legfrissebb felmérések szerint a pártom csaknem harminc százalékon áll. Az emberek nem fogadnak el ilyen demokratikus deficitet. A flamandok valódi változást akarnak és ezt csak mi biztosíthatjuk. Flandria adja a belga export nyolcvan százalékát, az adók hetven százalékát és itt él a belga lakosság hatvan százaléka. Ehhez képest a flamandok több mint felének akaratát hagyták figyelmen kívül, hogy egy baloldali, flamandellenes kormányt alakíthassanak. Ezt az ellenzék vezetőjeként sosem fogjuk elfogadni.

– Milyen hosszú jövő állhat a koalíciós kormány előtt?

– Legfeljebb a következő, 2024-es választásig tarthatnak ki, de talán addig sem. Ez a koalíció nagyon instabil és ideológiailag összeférhetetlen. Azon kívül, hogy a szövetség szinte minden résztvevője megbukott a tavalyi választáson, egy dolog tartja őket össze: a jól fizető politikai pozíciók megszerzése. Nem tartják sokra sem a közérdeket, sem a demokratikus elveket.

– Mi most a pártja stratégiája?

– Minden lehetséges fórumon szembeszállunk a kormánnyal: a parlamentben, a közéleti vitákban és az utcákon. Az ellenzéki munkában eddig is nagyon sikeresek voltunk, az ENSZ migrációs paktumával szembeni ellenállásunk például hozzájárult az akkori kormány 2018-as bukásához. Mi diktáljuk a napirendet. Amikor a nagypártok szemet akarnak hunyni a rendőrségünkkel szembeni agresszió és a rengeteg integrációs probléma felett, mi rákényszerítjük őket, hogy szembenézzenek a valósággal. Persze még így is gyakran csendben maradnak, és ha meg is szólalnak, az ígéreteket nem követik tettek. Ezért kell megnyernünk és ezért is fogjuk megnyerni a 2024-es választásokat. Amikor mi leszünk a legnagyobb párt, mi alakíthatunk koalíciót és egy olyan kormányt, amely valóban a szívén viseli a flamand érdekeket.

– A felméréseken már a Flamand Érdek a legerősebb párt. Minek köszönhető ez?

– Négy fő okot látok: a tömeges bevándorlás okozta súlyos problémák, a demokratikus deficit és a politikai zsákutca, a pártunk világos rendpárti arculata és a társadalmi kérdésekben képviselt álláspontjaink. A gazdaságilag liberális, jobbközép N-VA bebizonyította, hogy érzéketlen a szociális kérdésekre és képtelen fordulatot hozni a bevándorláspolitikában. A baloldali pártok továbbra is hisznek benne, hogy a nyitott határok összeegyeztethetőek az erős szociális ellátórendszerrel, ami nyilvánvaló okokból lehetetlenség. Mi kínáljuk az egyetlen valódi alternatívát: zárt határok, működő szociális rendszer. Egy eurót csak egyszer lehet elkölteni, és az államnak előtérbe kell helyeznie saját polgárait.

Kapcsolódó írásaink