Külföld

Nizzai támadás: Nem tisztázottak az elkövető terrorkapcsolatai

Csak az utóbbi hetekben radikalizálódott a támadó

A múlt héten legalább 84 áldozatot követelő nizzai terrortámadás elkövetője és az Iszlám Állam (ISIS), vagy más egyéb terrorszervezet közötti kapcsolatot a nyomozás még mindig nem állapított meg – közölte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. A párizsi főügyész közölte: az elkövető az utóbbi hetekben radikalizálódott csak. A merénylet óta két légicsapást hajtott végre Párizs az ISIS állásain.

„Az elkövetés módja teljesen az, ami az Iszlám Állam felhívásaiban szerepel” - hívta fel a figyelmet a tárcavezető. „Nem zárható ki, hogy egy kiegyensúlyozatlan és nagyon erőszakos egyénnek volt egy olyan pillanata a gyors radikalizálódása alatt, amikor is ezt a szörnyű tettet elkövette” - tette hozzá.

Néhány nappal a nizzai terrortámadást megelőzően tervelte ki a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a 84 halálos áldozatot követelő merényletet, és csupán az utóbbi néhány héten kezdett el komolyan érdeklődni a radikális iszlám iránt a korábban egyáltalán nem vallásos férfi – mondta hétfőn a párizsi főügyész. Francois Molins azt mondta, a nyomozásnak ebben a szakaszában nincs arra utaló jel, hogy a merénylő valóban hűséget fogadott volna az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetnek, vagy kapcsolatban állt volna a csoport bármelyik tagjával. Mindenesetre számítógépe és internetes keresései átvizsgálását követően a hatóságok arra jutottak, az utóbbi időben elkezdett komoly érdeklődést mutatni a radikális dzsihadista mozgalmak iránt.

A délkelet-franciaországi Nizzában csütörtök este a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A férfit a rendőrök lelőtték. A támadásban 84-en vesztették életüket, közülük legalább 17-en külföldi állampolgárok. A mintegy 300 sebesültből vasárnap még mindig 18-an voltak életveszélyes állapotban.

Hétfő reggel hatan voltak még őrizetben az üggyel kapcsolatban, köztük az a 38 éves albán állampolgár, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő szerezte be azt a 7,65-ös kaliberű pisztolyt a merénylőnek, aki ezzel többször adott le lövéseket a kiérkező rendőrökre, mielőtt végeztek volna vele. A hat gyanúsítottból hármat éjjel átszállítottak Párizsba, ahol a titkosszolgálati szervek hallgatják ki őket. Egyikük a kihallgatásán megemlítette, hogy az elkövető a közelmúltban fordult az iszlám radikalizmus felé, jóllehet a férfi korábban semmilyen érdeklődést nem mutatott a vallás iránt.

Néma csenddel emlékeztek

Franciaországban a három napos gyász utolsó napján hétfő délben leáll az élet egy percre, és országászerte megszólalnak a harangok az áldozatok emlékére.

Nizzában a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedést rendeltek el a merénylet helyszínén a megemlékezés idejére, a virágokkal borított Promenade des Anglais tengerparti sétányon.

nizza lead
Az egyperces néma csönd után a Nizzában utcára vonult tömeg rendőröket ünnepelte - Fotó: Reuters

Bombázzák az ISIS-t

„Folytatjuk az Iszlám Állam elleni külföldi hadműveletet, ott, ahol a tűzfészke van, Irakban és Szíriában” - mondta Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter.

„Az erőink folytatják a légicsapásokat, tegnapelőtt is és ma éjjel is ezt tették, hozzájárulva a nemzetközi koalícióban az Iszlám Állam rákfenéjének végleges kiirtásához” - fogalmazott a tárcavezető, de nem jelölte meg a támadások pontos célpontjait.