Külföld

Conte lemondását követeli Salvini

Az olasz ellenzék a baloldal migrációs politikáját bírálta, Lamorgese szerint azonban őket nem terheli felelősség

Olaszországot is mélyen megrázta a franciaországi terrortámadás. Az ellenzék a baloldali kormányt felelősségét firtatja, és a miniszterelnök lemondását követeli.

Conte lemondását követeli Salvini
Matteo Salvini: A pandémia idején sem szabad megfeledkezni arról, hogy Európára két alattomos ellenség leselkedik: az iszlám terrorizmus és fanatizmus
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

Giuseppe Conte baloldali, bevándorláspárti kormányát vádolja a Nizzában történt vérengzés miatt az olasz jobboldali ellenzék. Matteo Salvini, a Liga elnöke a kormányfő, valamint Luciana Lamorgese belügyminiszter lemondását követelik, valamint felszólította a két politikust, kérjenek bocsánatot francia néptől és az elhunytak családtagjaitól.

„Micsoda szégyen” – szólt a franciákhoz Facebook-videójában Salvini – „engedjétek meg, hogy Giuseppe Conte és Luciana Lamorgese nevében én kérjek bocsánatot Franciaország népétől és az áldozzatok gyermekeitől”. Emlékeztetett, a nizzai terrorista migránsként szeptember 20-án Lampedusára érkezett, Bariban regisztrálták, majd egy kiutasító dokumentummal útjára engedték. „A kormány az ország teljes lezárását tervezi, a kikötőket azonban kitárta” – mutatott rá a baloldali kormány ellentmondásos politikájára Salvini.

A politikus „undorító, aljas féregnek” nevezte a terroristát, akit Olaszországban „vendégként fogadták”, az olaszok pénzéből biztosították neki a karantént és az étkezést, ellátást, majd az azonosítás után – mikor kiderült, nem jogosult menedékre – nyoma veszett. Az iszlám szélsőségesre legközelebb akkor bukkantak rá, amikor Nizzában három ember életét kioltotta, „de mi történt azzal a 644 illegális bevándorlóval, aki ugyanaznap érkezett Lampedusára” – vetette fel Salvini.

Az ellenzéki vezető rámutatott, még a pandémia idején sem szabad megfeledkezni arról, hogy Európára két alattomos ellenség leselkedik: az iszlám terrorizmus és fanatizmus. A francia nagykövetségi előtti csütörtöki szolidaritási megmozduláson a Liga politikusai arról is beszéltek, hogy határozottan ellenzik Törökország uniós csatlakozását, követelik viszont az iszlám terrorizmust rejtegető vallási központok szigorú ellenőrzését.

Lamorgese pénteken újságíróknak nyilatkozva visszautasította, hogy bármiféle felelősség terhelné a nizzai merényletért. „Ideje befejezni ezt a vitát és szorosabbra fűzni a kapcsolatot a francia néppel és más európai országokkal, mert a támadás Európát érte” – mondta.

Kapcsolódó írásaink

Sarokba szorítják Contét

ĀAzért van a parlament, hogy ott vitatkozzunk és szavazzunk a vészhelyzet megoldásáról, de erre soha sincs mód – mondta lapunknak Giorgia Meloni