Külföld

Bevándorlás újratöltve - mi várható az amerikai elnökválasztás után?

A Migrációkutató Intézet aktuális gyorselemzésében az amerikai bevándorláspolitika jövőbeli kilátásait tekinti át az elnökválasztás tükrében.

Bevándorlás újratöltve - mi várható az amerikai elnökválasztás után?
Donald Trump megválasztása esetén folytatná az illegális bevándorlás elleni küzdelmet
Fotó: AFP/MANDEL NGAN

A kampányt egyértelműen a COVID-járvány, az amerikai gazdaság helyzete és az országon végigsöprő erőszak- és tüntetéshullám uralta, az elmúlt hetekben azonban előkerült a bevándorlás kérdése is.

Az elemzés szerint ez nem meglepő, hiszen a multikulturális és hagyományos bevándorlási célpontot jelentő Egyesült Államokban közel 45 millió külföldön született személy él, akik közül minden negyedik (kb. 11 millió) illegális bevándorlónak minősül. A rendelkezésre álló információk alapján Joe Biden migrációs álláspontja illeszkedik a korábban megszokott megengedőbb demokrata párti megközelítésbe, míg Donald Trump megválasztása esetén folytatná az illegális bevándorlás elleni küzdelmet.

Bár az elnök nem tudta maradéktalanul megvalósítani 2016-os kampányígéreteit, több intézkedésével sikerült fékeznie a latin-amerikaiak illegális beáramlását. Miközben az alkotmányos és politikai rendszer komoly akadályt állíthat a következő elnök elképzeléseinek megvalósítása elé is, a latin-amerikai országok kivándorlási hajlandóságát ismerve egyáltalán nem mellékes, hogy milyen bevándorlási álláspontot elfoglaló személy nyeri majd el az amerikai választók bizalmát - írják.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink

„Donald Trump nagy győzelmet fog aratni”

ĀA The Hill című lap véleménycikke szerint a demokraták sikerét jósoló közvélemény-kutatások és a felmérések ezúttal is tévednek, csakúgy, mint a 2016-os választások idején