Külföld

Tovább mélyül a CDU megosztottsága

Elhalasztották a legnagyobb német kormánypárt elnökválasztását – A kereszténydemokraták egymás torkának estek

Élesen bírálta a német kereszténydemokratákat Friedrich Merz, amiért a CDU vezetése elhalasztotta a szavazást az új pártelnök személyéről. A párt egy része észszerűnek tartja a döntést, többen viszont jogi lépéseket fontolgatnak.

Tovább mélyül a CDU megosztottsága
Friedrich Merz bírálta a pártvezetést
Fotó: AFP/Michael Kappeler

Meglepően nagy vihart kavart a német belpolitikában, hogy a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetése a hét elején a koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt úgy döntött, jövőre halasztja a párt decemberre tervezett kongresszusát, ezzel együtt a pártelnök megválasztását.

A bejelentés után az egyik CDU-elnökjelölt, Friedrich Merz több interjúban is keményen bírálta a párt vezetését és a kormányt. A CDU konzervatív szárnyához sorolt politikus az ARD csatornának azt mondta: a pártvezetés meg akarja akadályozni, hogy pártelnökké válasszák. A Die Welt című lapnak nyilatkozva pedig kijelentette, a politikai elit szemében mindig is „törvényen kívülinek” számított, és szerinte egyértelmű jelek utalnak arra, hogy egyik kihívója, az Angela Merkel német kancellár támogatójaként számon tartott Armin Laschet állhat az ügy hátterében, akinek időre van szüksége, hogy javítson a teljesítményén.

Ralph Brinkhaus, a CDU frakcióvezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt nyilatkozta, a párt számára az emberek egészsége az első, ezért döntöttek a halasztás mellett, ugyanakkor megérti Merz frusztrációját.

„Olyan ez, mintha valaki vizsgára készülne, és a megméretés előtt elhalasztanák azt. Ezek után természetes, hogy mérges az ember.” Laschet kedden arról beszélt, hogy a pártoknak példát kell mutatniuk az embereknek, és jelen helyzetben nem lenne helyes megrendezni egy kongresszust ezer ember részvételével.

Paul Ziemiak CDU-főtitkár hétfőn elmondta, nincs kizárva, hogy online szavazással döntenek a pártelnök személyéről, ehhez azonban módosítani kell a hatályos törvényeket, amelyek jelenleg személyes vagy levélszavazást engedélyeznek. A voksolás jövő évre halasztása is problematikus, ugyanis a jogszabályok szerint kétévente kell szavazni az igazgatótanács tagjairól. A legutóbbi kongresszus, ahol Annegret Kramp-Karrenbauert pártelnökké választották, 2018 decemberében volt. Mindezt kihasználnák Merz támogatói, egyes párttagok ugyanis a Der Spiegel információi szerint jogi lépéseket fontolgatnak.

Kapcsolódó írásaink