Külföld

Sarokba szorítják Contét

Tiltakozó megmozdulásokkal csatlakozik az elégedetlen állampolgárokhoz az ellenzéki Olasz Testvérek. A párt szerint a kormány magára hagyta az olaszokat.

Sarokba szorítják Contét
Azért van a parlament, hogy ott vitatkozzunk és szavazzunk a vészhelyzet megoldásáról, de erre soha sincs mód – mondta lapunknak Giorgia Meloni
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

A kultúráért és turizmusért felelős minisztérium elé vonult csütörtökön az Olasz Testvérek (FdI) több száz képviselője, szenátora és szimpatizánsa, hogy Dario Franceschini tárcavezető menesztését követelje.

„Franceschini Olaszország történetében a legcsapnivalóbb miniszter” – nyilatkozta lapunknak Giorgia Meloni, az FdI elnöke. „A kormány teljes mértékben megfeledkezett a turizmusról. Vissza nem térítendő, azonnali juttatásokra van szüksége a szektornak, az adóterhek csökkentésére, turizmust serkentő utalványokra” – magyarázta. Lapunknak arra is kitért, hogy a kormány az elmúlt hónapokban a súlyos gazdasági recesszió és a járványügyi helyzet ellenére is időt szakított a bevándorlók jogi helyzetének rendezésére, valamint a homo- és transzfóbia büntetőjogi szigorításának megvitatására.

Meloni szerint nincs szükség nemzeti egységkormány létrehozására a krízis kezeléséhez, elegendő lenne, ha Giuseppe Conte miniszterelnök meghallgatná az FdI által benyújtott kétszáz javaslatot, és nem akarná egyedül megoldani a járványhelyzetet. „Azért van a parlament, hogy ott vitatkozzunk és szavazzunk a vészhelyzet megoldásáról. De erre soha sincs mód” – mutatott rá.

„Nem csupán szavakkal, hanem fizikailag is ki akarjuk fejezni az éhezésre ítélt olaszok melletti együttérzésüket, ezért kezdtünk éhségsztrájkba” – nyilatkozta lapunknak Riccardo Zucconi, az FdI képviselője, aki harmadmagával már napok óta az éhezést választotta. „Ha a kormány nem hajlandó tudomást venni az éhezésre kényszerített olaszokról, akkor talán szenvedésünket látva elgondolkodik” – magyarázta. „Úgy határoztunk, addig fogunk tüntetni, amíg a kormánytól konkrét választ nem kapunk, amíg közvetlen anyagi juttatást nem garantál a turisztikai és a vendéglátó szektorban dolgozóknak” – nyomatékosította Zucconi.

Kapcsolódó írásaink