Külföld

„Európában gyökeret vert egy másik civilizáció”

Meg kell állítani a bevándorlást, és haza kell küldeni azokat, akikhez semmi közünk sincs – figyelmeztetett Nicolas Bay, a francia Nemzeti Tömörülés politikusa

Túl későn és túl keveset tesz a francia kormány az iszlamizáció és a terrorizmus visszaszorítására Nicolas Bay, a jobboldali ellenzéki Nemzeti Tömörülés európai parlamenti képviselője szerint. Emlékeztetett, már évtizedekkel ezelőtt fel kellett volna figyelni az intő jelekre.

„Európában gyökeret vert egy másik civilizáció”
Nicolas Bay: Mindig meglep és megdöbbent minket, amikor egyenesen szíven talál a barbarizmus. Az ilyen cselekedetek más korokat idéznek, idegenek számunkra
Fotó: Európai Parlament

– Egész Franciaországot megrázta, amikor október 16-án a tizen-nyolc éves csecsen bevándorló, Abdoullakh Anzorov „Allah akbar” kiáltással lefejezte a negyvenhét éves Samuel Patyt a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine-ban, amiért a tanár a szólásszabadságról szóló óráján bemutatta a Charlie Hebdo szatirikus lap Mohamed-karikatúráit. Meglepte az újabb dzsihadista támadás?

– Mindig meglep és megdöbbent minket, amikor egyenesen szíven talál a barbarizmus. Az ilyen cselekedetek más korokat idéznek, idegenek számunkra. Egyértelmű az összefüggés a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt 2015-ös mészárlással, és a 2005-ös dániai Mohamed-karikatúrák esete is eszünkbe jut. Ez a konkrét támadás ugyan nem volt megjósolható, de nyilvánvalóan része az iszlamizmus felemelkedésének, amely egyre inkább termékeny talajra hullik a társadalmunkban, különösen a bevándorló hátterű fiatalok között. Franciaországban mostanában sok szó esik arról a jelentésről, amelyet Jean-Pierre Obin, a nemzeti oktatási program korábbi tanfelügyelője készített 2004-ben az integráció hiányosságairól. Már akkor azonosította azokat a problémákat, amelyek mára berobbantak. Minden francia vezető olvasta, de egyikük sem tett semmit. A Nemzeti Tömörülés évtizedek óta arról beszél, hogy a demográfiai eltolódás kulturális eltolódáshoz vezet, ami erőszakot vált ki. A teljes politikai és médiaszíntér úgy döntött, hogy inkább a hírnököt támadja, ahelyett hogy elolvasná az üzenetet. Ennek fizetjük ma az árát.

– Nicolas Bay Milyennek tartja a kormány és Emmanuel Macron elnök reakcióját?

– Először is megkésettnek. Mint mondtam, nincs semmi újdonság: a fenyegetésekből tettek lesznek, mint a Charlie Hebdo elleni támadásnál is. Már régen szigorú intézkedéseket kellett volna hozni, bezárni a radikális mecseteket, betiltani az arab nyelvű prédikációkat, kitoloncolni a külföldi iszlamistákat. Ettől nagyon messze vagyunk. Macron kormánya nemrég bemutatta a szeparatizmusról szóló törvényjavaslatot, amelyet azóta átneveztek laicitásról szóló törvényjavaslatnak, hogy kisebb sokkot okozzon.

– Ez miben merül ki?

– A főbb pontjai közé tartozik, hogy arabot is kell oktatni az iskolákban, az imámokat pedig megkérik, írjanak alá egy nyilatkozatot arról, hogy támogatják a köztársaság értékeit. Ez a projekt jól mutatja, hogy semmit sem értettek meg a problémákból és a civilizációnkra leselkedő fenyegetésekből. Samuel Paty meggyilkolása óta Macron komolyabb, keményebb hangot ütött meg. A belügyminisztérium végre meghozott néhány rég esedékes intézkedést. Tartok tőle azonban, hogy ez csak a kirakat. Nem foglalkoznak a probléma gyökerével, a tömeges bevándorlással. Évente több százezer ember telepedik le legálisan Franciaországban, a kontrollálatlan migráció pedig magával hozza az idegen kultúrákat.

– Lehetséges kezelni az integrációs problémákat Franciaországban?

– Friedrich Engels mondta, hogy a mennyiség egy ponton túl minőséggé változik. August Comte pedig azt, hogy a demográfia maga a sors. Ez a két idézet tökéletesen leírja a helyzetet, nemcsak Franciaországban, hanem egész Nyugat-Európában, sőt, ha nem teszünk semmit, az egész európai civilizációra igaz lesz. Gyökeret vert Európában egy másik civilizáció, amely ránk akarja kényszeríteni a szabályait és a vallását. Egyfelől többé-kevésbé burkolt jogi és politikai manőverekkel – gondoljunk csak a Muszlim Testvériség hálózatépítésére –, másfelől pedig az erőszakos dzsihadizmussal, ami bármikor lecsaphat. Minél előbb meg kell állítani a bevándorlást, kivéve az olyan magasan képzett munkaerő esetében, amelyre szükség van. De tovább megyek: meg kell fordítani a migrációs áramlatot, haza kell küldeni azokat, akikhez semmi közünk sincs. Ettől függ a szólásszabadságunk, a kultúránk és mindenekelőtt az identitásunk.

Stockholmi nagykövet: Franciaország muszlim ország

Megdöbbentő kijelentést tett vasárnap a svéd SVT köztelevízió műsorában Etienne de Gonneville stockholmi francia nagykövet. A diplomatát arról kérdezték, hogy Franciaország és a muszlim világ közti konfliktussal fenyeget-e a napokban eldurvult francia–török diplomáciai vita, valamint a francia árukkal szembeni bojkottfelhívás. De Gonneville válaszában úgy fogalmazott: „Először is Franciaország muszlim ország. Az iszlám a második legnagyobb vallás Franciaországban, négy–nyolcmillió francia állampolgárnak van muszlim háttere. Szóval azok a muszlimok, akikre elsősorban hallgatunk, azok a francia muszlimok.” Az interjúban a diplomata egyebek mellett arról is beszélt, hogy az al-Kaida radikális propagandáját nem szabad összemosni az iszlám egészével, és a radikálisok csak kis részét adják a muszlim közösségnek, „nem szabad a valósnál nagyobb súlyt adnunk nekik”.

(ŐM)

Magyarország reméli, rendeződik Ankara és Párizs viszonya

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben reagált a Törökország és Franciaország közötti konfliktusra.
Leírták, hogy akárcsak az unió többi tagállama, hazánk is aggodalommal figyeli a két NATO-szövetséges ország közötti feszültség növekedését. A magyar külügy reményét fejezte ki, hogy a kölcsönös tisztelet talaján állva, jóhiszemű, kulturált párbeszéddel minél előbb visszatérnek a szövetségesi együttműködéshez. Párizs és Ankara közt a napokban alakult ki vita azon intézkedések miatt, amelyeket Emmanuel Macron francia államfő az iszlám fundamentalizmussal szemben hozott. Időközben a Charlie Hebdo szatirikus lap Recep Tayyip Erdogan török elnökről is közölt gúnyos karikatúrát, amely miatt az ankarai főügyészség nyomozást indított a lap vezetősége ellen.
(SI)

Kapcsolódó írásaink