Külföld

„Az uniós jog betartása nemcsak a tagállamok kötelezettsége”

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága (AFCO) az uniós jog alkalmazásának minőségét 2016 és 2019 között vizsgáló véleményről szavazott. Trócsányi László a véleménytervezet néppárti felelőseként kijelentette, hogy az uniós intézményeknek ugyanúgy kötelezettsége betartani az uniós jogot, ahogyan a tagállamoknak is. Megállapította továbbá, hogy az uniós jog alkalmazásához elegendő időt kell biztosítani a tagállamok számára, illetve az esetleges nézeteltérések esetén a párbeszéden alapuló megoldásokat kell előnyben részesíteni.

„Az uniós jog betartása nemcsak a tagállamok kötelezettsége”
Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő
Fotó: MH

Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő üdvözölte az uniós jog alkalmazásáról szóló véleménycserét, hiszen a polgárok, vállalkozások egyértelmű érdeke az, hogy minél inkább érthető, jól követhető, betartható normákat fogadjanak el az uniós intézmények és azokat jól hajtsák végre ezek az intézmények, a tagállamok és az érintettek.

Korábbi felszólalásában rámutatott, hogy „az uniós jog alkalmazásától függ annak megjelenése, ezért fontos a jogalkotási normák színvonalát, minőségét ellenőrizni és fejleszteni, ex ante és ex post, valamint jelentős tartalmi módosításokat követő hatásvizsgálattal.”

Azzal kapcsolatban, hogy 2018 óta nőtt az éves kötelezettségszegési eljárások száma, megállapította, hogy „elegendő időt kell biztosítani a tagállamoknak az uniós jog átültetésére és végrehajtására, ez megoldást jelenthetne, a jogbiztonság elve is ezt követeli meg.”

Meg kell vizsgálni, hogy hogyan lehet a normavilágosság követelményére nagyobb hangsúlyt fektetni. A jogi normákat jól érhető módon kell megfogalmazni, hogy a polgárok és vállalkozások értsék, hogy milyen normákat kell követni, valamint csökkenteni a bürokratikus terheket a vállalkozások gazdasági életben való részvételének megkönnyítése érdekében. A megfelelő alkalmazás biztosításához fontos az olyan kezdeményezések támogatása, mint a SOLVIT, amelyen keresztül a polgárok és vállalkozások értesülhetnek az uniós joggal kapcsolatos kötelezettségeikről, jogaikról.

Trócsányi László továbbá javaslatot tett arra is, hogy a szubszidiaritás elvének és arányosság elvének gyakorlati alkalmazásáról érdemi, tartalmi vitát kellene folytatni az Európa Jövőjéről szóló Konferencia keretében. Hangsúlyozta, hogy az uniós jog alkalmazása az európai intézmények kötelezettsége is, az uniós normákat tiszteletben kell tartaniuk, az Alapjogi Charta többek között ebből a célból került elfogadásra.

A fideszes európai parlamenti képviselő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes politikai csoportosulások ideológiai kijelentésekkel terhelték a vélemény szövegét, amely egy jogi természetű, szakmai dokumentum kellene legyen, hogy az uniós jog alkalmazásával kapcsolatos problémákra megoldási javaslatokat fogalmazzon meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom