Külföld

Így befolyásolják a liberális NGO-k az Európai Bizottság munkáját

Az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási műhelye a politikai NGO-k Európai Bizottság munkájára gyakorolt befolyását értékelte szerdai sajtótájékoztatója alkalmával. A Központ által készített elemzés bemutatja, hogy egyes kiválasztott szakterületeken mely politikai NGO-k voltak a legaktívabbak az uniós biztosok és kabinettagjaik befolyásolásában.

Így befolyásolják a liberális NGO-k az Európai Bizottság munkáját
A lobbitalálkozók elemzése alapján megállapítható, hogy Frans Timmermans alelnök az első számú szereplő a progresszív agenda közvetítésében, a holland politikus a nyílt társadalom hálózatának helytartója az Európai Bizottságban
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint az elemzés célja az volt, hogy megvizsgálják: az Európai Bizottság ugyanazon elveket, amelyeket Magyarországon és Lengyelországon oly gyakran számonkér, saját vonatkozásában is betartja-e. A vizsgálat során kiderült, hogy a nyílt társadalmat támogató Open Society European Policy Institute (OSEPI) az Európai Parlamenten túl az Európai Bizottság döntéshozatali folyamataiba is beépült.

Kovács István elmondta, hogy a progresszív politikai agenda pillérjeit képező migrációt, a genderkérdések, valamint az emberi jogok területét az Európai Bizottság Átláthatósági Nyilvántartásából kinyert adatok segítségével vizsgálták meg. Ebből egyértelműen kiderült: az OSEPI ezeken a kulcsterületeken is jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy saját álláspontjának megfelelően irányítsa a szakpolitikákra vonatkozó fellépést és jogszabályalkotást. Kovács István hangsúlyozta, hogy a lobbitalálkozók elemzése alapján megállapítható, hogy Frans Timmermans alelnök az első számú szereplő a progresszív agenda közvetítésében, a holland politikus a nyílt társadalom hálózatának helytartója az Európai Bizottságban.

Őt - mint a legkeresettebb lobbicélpontot - Vera Jourová liberális cseh alelnök követi. Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője szerint a lobbitalálkozók elemzésének egyik fő következtetése, hogy a legbefolyásosabb NGO-k nem az Európai Bizottság hivatalos társadalmi vitájának folyamatában mondják el javaslataikat, hanem álláspontjukat inkább személyes találkozókon közlik, ahol a megbeszélések konkrét tartalma rejtve maradhat.

A társadalmi véleményezésre bocsájtott migrációs kérdésekben számos Európán kívüli, afrikai NGO csatornázza be az álláspontját. Ezek azonban leggyakrabban olyan szereplők, akiknek valószínűsíthetően nem a migráció megállítása, hanem inkább annak EU-n belüli kezelése a célja. A migráció terén a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság volt a legaktívabb, amely lobbiszervezetet a volt brit munkáspárti politikus, David Miliband vezet.

Emberi jogi kérdésekben az Amnesty International és a Human Rights Watch, míg a gendertémában a Women Political Leaders nevű politikai szervezet volt a legaktívabb politikai NGO. Utóbbi elnöke Silvana Koch-Mehrin, aki egyben a német Szociáldemokrata Párt politikusa is. Kovács Attila kiemelte, hogy az Európai Bizottság ezen NGO-k költségvetéséhez jelentős - az európai adófizetők által biztosított - támogatással járul hozzá.

A teljes elemzés ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó írásaink