Külföld

„Brüsszelben kipukkadt a free-SZFE politikai lufi”

Az Európai Parlament (EP) Kulturális és Oktatási Szakbizottságának (CULT) keddi ülésén a Színház- és Filmművészeti egyetemről (SZFE) tárgyaltak. A magyar baloldal ugyanis ismételten feljelentette Magyarországot Brüsszelben, ezúttal a magyar kormány által 2019 tavaszán megkezdett átfogó felsőoktatási fejlesztési program végrehajtása kapcsán. A baloldaliak most éppen az SZFE reformja miatt kreáltak politikai ügyet a felsőoktatás fejlesztését szolgáló programból.

„Brüsszelben kipukkadt a free-SZFE politikai lufi”
Bocskor Andrea, az Európai Parlament kulturális szakbizottságának alelnöke
Fotó: Európai Parlament

A magyar felsőoktatás fejlesztését szolgáló átfogó program részeként az érintett egyetemek alapítói és fenntartói jogai vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek, ezzel a kormány kivonul a felsőoktatási intézmények fenntartói irányításából.

Az SZFE átalakításáról szóló mai meghallgatáson György László, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium államtitkára és Vidnyánszky Attila, a fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az egyetem fejlesztésének átfogó szakmai elképzeléseit ismertette.

Az egyetem új fenntartójának célja egy sokszínű egyetem létrehozása, az intézmény oktatási kapacitásainak jelentős bővítése, a filmes és színházi szakmával való szoros együttműködés kialakítása, és egy új egyetemi campus felépítése.

A modellváltás keretében az egyetem 2021-es költségvetési támogatása több mint kétszeresére emelkedik az intézmény eddigi költségvetéséhez képest. A szakbizottsági ülésen az SZFE volt rektorhelyettese és a hallgatói önkormányzat alelnöke csupán az immár unalomig ismert politikai érveket hangoztatta. Az EP baloldali frakcióinak képviselői pedig unottan olvasták fel a magyar baloldali képviselőtársaik által előre megírt szövegeiket.

A meghallgatáson a múlt, a bezárkózó és ezzel lemaradó intézmény politikai utóvédharcainak képviselői és a jövő, az átfogó fejlesztés, a nyitás szakmai programjának képviselői találkoztak egymással.

„Elfogadhatatlan, hogy a baloldal a hallgatókat használja fel a saját politikai céljaira!” - mondta el Bocskor Andrea, az EP kulturális bizottságának alelnöke a meghallgatás után. „Érthetetlen az átalakítást ellenzők reakciója, hiszen az egyetemi autonómia és az oktatás szabadsága továbbra is maradéktalanul biztosított. A fenntartó alapítvány képviselői többször elmondták, hogy valamennyi jelenlegi oktató munkájára számítanak, nem kívánnak beleszólni az oktatás, a képzés szakmai módszereibe, annak tartalmába” - zárta gondolatait a képviselő.

Kapcsolódó írásaink