Külföld

Biden-ügyek: kétségek vannak, bizonyíték nincs

Régóta emlegetik az amerikai demokrata elnökjelölt érintettségét fia üzleti ügyeiben, legutóbb egy New York Post-cikk kavarta fel az állóvizet

Ismét fellángoltak a viták Joe Biden esetleges érintettségét illetően fia, Hunter üzleti ügyeiben. Egyelőre törvénysértésre nincs bizonyíték, de legalábbis problémás dolgok történhettek.

Biden-ügyek: kétségek vannak, bizonyíték nincs
Barack Obama alelnökeként avatkozhatott be Joe Biden a fia, Hunter üzleti ügyeibe
Fotó: AFP/Getty/Mitchell Layton

Többször vádolta már meg Donald Trump amerikai elnök demokrata ellenfelét, Joe Bident azzal, hogy Ukrajnában beavatkozott a helyi korrupciós hivatal munkájába fia, Hunter érdekében, aki Biden alelnöksége idején a Burisma nevű, gázkitermeléssel foglalkozó cég igazgatótanácsában ült.

Trump és szövetségesei azzal vádolták Joe Bident, hogy nyomást gyakorolt az ukrán kormányra, hogy elérje Viktor Shokin korrupcióellenes főügyész menesztését, az elnök szerint azért, mert Shokin épp a Burismát vizsgálta. Joe Biden mindig tagadta, hogy bármi köze lenne fia üzleti ügyeihez.

A téma körüli vita újra fellángolt, amikor a konzervatív New York Post október 14-én arról közölt cikket, hogy birtokukba került Hunter Biden régi laptopja, amelyen olyan, 2015-ös e-mailt találtak, amelyben a Burisma egyik tanácsadója megköszönte az akkori alelnök fiának, hogy bemutatta neki az apját.

A Biden-kampánycsapat szerint nyoma nincs semmi ilyesminek a volt alelnök hivatalos találkozói között, de azt elismerték, hogy Joe Biden futólag találkozhatott a Burisma tanácsadójával valamelyik eseményen. Andrew Bates, a demokrata elnökjelölt szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a Donald Trump ellen folytatott impeachment eljárás idején két, republikánusok által vezetett szenátusi bizottság is vizsgálta Joe Biden esetleges ukrajnai beavatkozását, és arra jutottak, hogy nem történt törvénysértés.

Sokak szerint sántít az a történet, hogyan is került az említett e-mail a New York Post birtokába. Trump egyik jogásza, Rudy Giuliani elmondása szerint Hunter Biden egy szervizben felejtette régi hordozható számítógépét, amit a szervizes elvitt neki, ő pedig másolatot készített róla, és átadta az információkat a lapnak. Ahogy a New York Magazin fogalmazott egyik cikkében: Giu­lianiról eddig nem voltak ismertek számítógépszervizes kapcsolatai, az azonban igen, hogy többször találkozott az orosz titkosszolgálatokhoz köthető személyekkel. Egyesek odáig mentek, hogy orosz akciónak minősítették az egész ügyet, ezt azonban az országos hírszerzési igazgató, John Ratcliffe cáfolta.

Giuliani október 20-án már arról beszélt a Dailybeast portál szerint egy kisebb rádióadónak, hogy az embereknek joguk van látni a Hunter Biden laptopján talált anyagok alapján készült cikkeket, még ha azok nem is teljesen pontosak, és azt is elmesélte, hogy azért a New York Posthoz fordult a történettel, mert tudta, hogy ők nem fognak egy csomó időt eltölteni azzal, hogy cáfolják, mielőtt publikálják.

Az ukrajnai ügy kapcsán Daria Kaleniuk, az Ukrán Antikorrupciós Akcióközpont igazgatója júliusban a Washington Postnak azt nyilatkozta, hogy Shokin leváltását azért kezdeményezte több külföldi kormány is, mert pont hogy nem folytatott megfelelő vizsgálatokat olyan cégek ellen, amelyek Viktor Janukovics volt ukrán elnökhöz kötődtek, és a Burismát is ilyen cégként említette.

A New York Magazin egyik cikké­ben úgy foglalta össze az ügyet: a Burisma egyértelműen azért fizetett Hunter Bidennek, hogy befolyásolni tudja az akkori alelnököt, de a cég tervei nem jártak sikerrel. Az ukrajnai ügyben az eddigi vizsgálatok semmilyen törvénybe ütköző cselekedetre nem találtak bizonyítékot, de mind állami tisztségviselők, mind republikánus politikusok problémásnak nevezték Hunter Biden ukrajnai üzleti szerepvállalását Joe Biden alelnöksége idején. Utólag maga Hunter Biden is rossz döntésnek nevezte, hogy elvállalta a posztot a Burisma igazgatóságában.

Ugyanakkor Hunter Biden üzleti kapcsolatai igen kiterjedtek, és még az ukrán ügynél is több kétséget ébreszthet kínai szerepvállalása, ahol többek között 2019-ig a BHR Partners tőkealap-kezelő igazgatóságának volt tagja, és a New York Post egy korábbi cikke szerint több millió dollárt kaphatott egy kínai mil­liárdostól tanácsadásért. A Fox News szerint Hunter egy kínai energetikai céggel folytatott 2017-es levelezésében Joe Bidenre is utalás történik, aki egyébként ekkor épp nem viselt kormányzati tisztséget.

Joe Biden fiának üzleti ügyeivel és a demokrata elnökjelölt esetleges érintettségét vizsgáló cikkekkel még kétségkívül találkozhatunk majd, mert bizonyíték ugyan egyelőre nincs egyik vádra sem, de Donald Trump csapata az elnökválasztásig kétségtelenül folytatja majd az ilyen dokumentumok előásását.

Még több pénzt költ Soros a választók befolyásolására

Ötszázezer dollárt adott George Soros lobbiszervezete a fekete, valamint a latin-amerikai származású választók részvételének növelésével foglalkozó szervezeteknek – számolt be a napokban a Washington Free Beacon portál. A milliárdos ezúttal is olyan államokra összpontosít, amelyek ingadozónak számítanak, azaz a demokraták és a republikánusok győzelmére is van esély a közelgő elnökválasztáson. Ez a két szavazói csoport azért fontos George Sorosnak, mert többségükben általában a demokratákat szokták támogatni. Hasonló célból a múlt hónapban is több millió dollárt költött a milliárdos Michigan és Pennysl­vania államban. A portál felidézte, Soros eddig hetvenmilliárd dollárt költött az idei elnökválasztás befolyásolására, háromszor annyit, mint 2016-ban.
(ŐM)

Röviden


Ma 11 órakor avatják fel George H. W. Bush korábbi amerikai elnök szobrát a budapesti Szabadság téren. Az amerikai nagykövetség Facebook-oldalán élőben közvetítik az eseményt.

A Kreml sajnálja, hogy az Egyesült Államokban próbálják felszítani az Oroszország elleni gyűlöletet, de nem Moszkva jelenti a legnagyobb fenyegetést Washington számára – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak hétfőn Moszkvában Joe Biden orosz beavatkozásról szóló korábbi nyilatkozataira reagálva.

Az amerikai szenátus arról döntött vasárnap, hogy az Amy Coney Barrett főbírójelöltről tartandó szenátusi szavazáson a vita korlátozott ideig tart. Ez akár azt is eredményezheti, hogy lapunk megjelenésének idejére döntés születhet a Legfelsőbb Bíróság új tagjáról.

Zsidók Trumpért felirattal vonulók csaptak össze baloldali tüntetőkkel New Yorkban vasárnap. A Fox News közlése szerint paprikaspray-vel lefújtak egy négygyerekes zsidó családot is. Tizenhárom ember ellen emeltek vádat. 

Kapcsolódó írásaink