Külföld

Kifuthatott az időből Franciaország

Évente annyi migráns telepedik le legálisan az országban, mint Bordeaux város lakossága – mutatott rá lapunknak Francois-Xavier Bellamy francia EP-képviselő

Súlyos társadalmi problémák kerültek ismét felszínre a Párizs közelében történt dzsihadista támadás kapcsán. Francois-Xavier Bellamy konzervatív EP-képviselő lapunknak és a francia sajtónak nyilatkozva is bírálta Emmanuel Macron elnök bevándorláspolitikáját.

Kifuthatott az időből Franciaország
Bellamy szerint lehetséges, hogy a társadalom széttöredezése már elkerülhetetlen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Meghatározó témává vált a francia belpolitikában az iszlamizmussal és a terrorizmussal szembeni fellépés, miután 16-án egy francia tanárt, Samuel Patyt lefejezett egy 18 éves csecsen dzsihadista, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. Francois-Xavier Bellamy, a jobbközép Republikánusok európai parlamenti delegációvezetője élesen bírálta Emmanuel Macron elnököt és a kormányt a francia sajtónak adott nyilatkozataiban. A belügyminiszter múlt héten bejelentette, hogy 231, a kormány megfigyelési listáján szereplő feltételezett szélsőséges vallási meggyőződésű külföldit készülnek kiutasítani az országból. Ezzel kapcsolatban Bellamy egy nyilatkozatban felvetette, hogy a hatóságok számára ez már régen alapvető feladat lett volna, nem kellett volna addig várniuk mindezzel, amíg lefejeznek egy tanárt. Ki kell utasítani az illegális migránsokat, véget kell vetni a társadalmi ellátási rendszerrel való csalásnak, azonosítani és semlegesíteni kell a radikális hálózatokat, harcot hirdetni a drogkereskedelem ellen, ami megfertőzte a francia külvárosokat, és a terrorizmus finanszírozását szolgálja – sorolta a konzervatív politikus az állam rég esedékes feladatait.

Bellamy a sajtónak arról is beszélt, hogy attól tart, Macron „iszlám szeparatizmus” elleni törvényjavaslata azt a benyomást keltheti, hogy az elnök párbeszédbe akar bocsátkozni az iszlámmal, engedményeket akar tenni. A politikus szerint ha meg akarják fékezni a társadalom széttöredezését, akkor nem arab nyelvet kell tanítani az iskolákban – arra hivatkozva, hogy különben máshol tanulják meg –, hanem biztosítani kell a francia nyelv tanítását, hiszen ötből egy fiatal nem tanul meg franciául.

„A problémák már régen ismertek, de sajnos az állam passzív, az elitek pedig hallgatnak” – fogalmazott lapunknak Francois-Xavier Bellamy, amikor arról kérdeztük, számított-e a Samuel Paty elleni borzalmas támadásra. A politikus hangsúlyozta, „nem szokhatunk hozzá ehhez, nem élhetünk folyamatos fenyegetettségben. Az iszlamizmus így akarja megfojtani a szabadságot. Minden eddiginél időszerűbb, hogy végre cselekedjünk”.

Bellamy nem látja túl optimistán az integrációs problémák kijavításának esélyét. „Lehetséges, hogy a társadalmunk széttöredezése már elkerülhetetlen – fogalmazott. – A tömeges bevándorlás a jelenlegi kormány alatt történelmi léptéket ért el. 2019-ben több mint háromszázezer tartózkodási engedélyt adtak ki, ez annyi, mint Bordeaux lakossága. Évente ennyi ember telepedik le Franciaországban legálisan” – magyarázta a politikus. Bellamy hangsúlyozta, „lehet, hogy már túl késő, de a politika a kihívásokkal való szembenézésről szól, akkor is, ha azok leküzdhetetlennek tűnnek. Még van esélyünk az újjáépítésre, hiszen megéri mindent beleadnunk”.

Parázs vita Ankara és Párizs között

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt üzente Emmanuel Macron francia államfőnek, hogy vizsgáltassa ki az elmeállapotát. Erdogan azt kifogásolta, hogy Macron erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően. A török politikus szerint Európában új szintre lépett a fasizmus, és a kontinensnek az iszlamofóbia lesz a veszte. A francia elnök elfogadhatatlanak nevezte török kollégája szavait. „Követeljük, hogy Erdogan változtasson politikai irányvonalán, mert minden vonatkozásban veszélyes” – tette hozzá. Macron egyúttal bejelentette, hogy hazarendeli konzultációra Franciaország ankarai nagykövetét. Elfogadhatatlannak nevezte Erdogan kijelentését Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is, aki a Twitteren arra szólította fel Törökországot, hogy vessen véget a „konfrontáció veszélyes spiráljának”. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

Ítélkezés helyett párbeszéd

ĀAz Európai Néppárt a saját ellenfeleinek tesz a kedvére, ha nem lép túl a megosztottságon–  hangsúlyozta lapunknak François-Xavier Bellamy francia EP-képviselő