Külföld

Jövőre dönthetnek az új CDU-elnök személyéről

Újabb halasztás

A koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt a kormányzó Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetése hétfőn úgy döntött, jövőre halasztják azt a kongresszust, ahol döntenek az új pártelnök személyéről.

Jövőre dönthetnek az új CDU-elnök személyéről
Annegret Kramp-Karrenbauer leköszönő CDU elnök szerint kompromisszumos megoldás született azzal, hogy amennyiben nem enyhül a járvány, digitálisan dönthetnek utódjáról
Fotó: AFP/DPA/Michael Kapeller

A Die Welt közlése szerint Paul Ziemiak CDU-főtitkár sajtótájékoztatóján elmondta, a legideálisabb egy olyan pártkongresszus lenne, ahol személyesen vannak jelen a delegáltak, ugyanakkor az sincs kizárva, hogy januárban online vagy levélszavazás útján döntenek a CDU új vezetőjének személyéről.

A pártelnökjelöltek közül Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai kormányfő egy vasárnapi megbeszélésen sürgette a kongresszus és a döntés elhalasztását, akár jövő májusra.

Friedrich Merz, aki már 2018-ban is indult a pártelnöki posztért, ragaszkodott ahhoz, hogy még idén szavazzanak a kérdésről.

Annegret Kramp-Karrenbauer leköszönő pártelnök szerint kompromisszumos megoldás született azzal, hogy amennyiben nem enyhül a járvány, digitálisan dönthetnek utódjáról a jövő év elején.

Kapcsolódó írásaink

Szavazókat veszíthet a CDU Merz szerint

ĀAz uniópártok támogatóinak túlnyomó többsége továbbra is azt szeretné, hogy Markus Söder legyen a kancellárjelölt, a bajor kormányfő viszont egyelőre nem pályázik a posztra