Külföld

Szigorítanák a lengyel abortusztörvényt

Nagy támogatottságot élvező javaslatot tárgyal a varsói alkotmánybíróság Szent II. János Pál pápa ünnepnapján

Ma van Lengyelországban a száz éve született Szent II. János Pál pápa emléknapja, aki 1978-ban, ezen a napon mutatta be a Szent Péter-bazilika előtti téren székfoglaló szentmiséjét. Szintén ma tárgyalja az alkotmánybíróság azt a javaslatot, amely szerint ellen­tétes az alaptörvénnyel az úgynevezett eugenikus abortusz, vagyis azon magzatok elvetetésének gyakorlata, amelyek a vizsgálatok szerint súlyos rendellenességekkel születnének.

A jelenlegi lengyel alaptörvény abban az esetben ad lehetőséget az abortuszra, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét vagy egészségét, ha nagy az esélye a súlyos rendellenességeknek és gyógyíthatatlan betegségeknek, vagy ha a magzat erőszakos cselekményből fogant.

Az eugenikus abortusz alkotmánnyal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát 2019 decemberében vetette fel a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) két képviselője, javaslatukat a 460 fős törvényhozásban 119-en támogatták. A mostani gyakorlat ellen már egy állampolgári kezdeményezés is született „Stop Abortion” néven 2017-ben, a petíciót 830 ezren támogatták. A kezdeményezés mellé állt mások mellett Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, Mikolaj Pawlak gyermekügyi ombudsman és az Ordo Iuris Intézet is, az Alapjogokért Központ lengyel partnere.

Lengyel életvédők imára szólítottak fel a kezdeményezés sikere érdekében és nagyobb állami támogatást sürgettek a sérült gyermekeket nevelő családoknak. Lengyelországban évente átlagosan ezer abortuszt végeznek.

Kapcsolódó írásaink

Lengyelország nem enged a nyomásnak

ĀJogellenesen és ideológiailag motiváltan lépett fel Brüsszel a hagyományos családot védő városokkal szemben Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter szerint