Külföld

Meghasonlott az olasz Öt Csillag Mozgalom

A bevándorlással kezelné az ország demográfiai problémáit a baloldallal összeállt párt, amely a jobboldali Ligával az oldalán korábban meg akarta állítani a migrációt

Sokat változott két év alatt az egykor elitellenes, euroszkeptikus olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S). A 2018-as parlamenti választások után a jobboldali Ligával lépett koalícióra és a Matteo Salvini akkori belügyminiszter nevéhez fűződő migrációs paktum társszerzőjeként az illegális bevándorlás visszaszorítását támogatta a párt.

Meghasonlott az olasz Öt Csillag Mozgalom
A baloldali kormány intézkedéseinek köszönhetően ismét nő az Olaszországban partra szálló migránsok száma, érkezésüket már az M5S is segíti
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

„Az M5S célja az bevándorlók érkezésének lenullázása az elkövet­kező öt évben” – ígérte a kampányban Fabiana Dadone jelenlegi közigazgatási miniszter. Úgy fogalmazott, az uralkodó pártok öngyilkos egyezményekkel Euró-pa menekülttáborává változtatták Olasz­országot. Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom akkori pártelnöke, későbbi külügyminiszter, 2017 áprilisában felemelte szavát a Földközi-tengeren migránsokat taxiztató civil szervezetek ellen is.

Mára az M5S baloldali beolvadása egyre nyilvánvalóbb, annak ellenére, hogy Luigi Di Maio hónapokon keresztül esküdözött, hogy soha se lépne szövetségre a baloldallal – tavaly azonban a szociáldemokratákkal kötött koalíciós megállapodást, miután a bevándorlásellenes Liga kilépett a kormányból. A Demokrata Párt ideáljai váltották fel a korábbi lázadó, újfajta politikát hirdető ambíciókat és a bevándorlásellenes politikát.

Az M5S napokban napvilágot látott tanulmánya egészen más megközelítésben ír a bevándorlásról: a migráció jelenségét lehetőségként értékeli, amely emberi erőforrással és új tehetségekkel hozzájárul az ország gazdasági jóllétének megteremtéséhez. A koronavírus sújtotta Olaszország súlyos demográ­fiai krízisére, az elöregedő olasz társadalom problémáira megoldást jelent a fiatal külföldiek befogadása – írták a dokumentumban, hozzátéve: az egyre több bevándorló lesz az olasz háztartások támasza, jelenlétük ugyanis elengedhetetlen a gyermekek és az idősek gondozásában. „Visszautasítjuk a szuverén konzervatív politika nézeteit, amelyek ellenségként szemlélik a bevándorlókat, úgy állítva be, hogy veszélyesek lehetnek a közbiztonságra, a munkaerőpiacra és gyermekeink jövőjére” – áll a napokban közölt tanulmányban.

Kapcsolódó írásaink