Külföld

Biden tovább hallgat fia ukrán ügyeiről

Trump szerint az igazságügyi miniszternek kellene kivizsgálnia a korrupciógyanús üzleteket

„Nagyobb korrupciós ügyről van szó” – fogalmazott az amerikai elnök, aki szerint az igazságügyi miniszternek kéne kivizsgálnia Joe Biden ügyét. A demokrata sajtó szerint Trumpnak titokban számlája van Kínában, és üzletel az országgal.

Biden tovább hallgat fia ukrán ügyeiről
Súlyos korrupciós ügyről van szó a demokrata jelölt esetében Donald Trump szerint
Fotó: AFP/Saul Loeb

Vizsgálatot sürget Donald Trump amerikai elnök demokrata ellenfele, Joe Biden fia, Hunter Biden korrupciógyanús ügyei kapcsán. Az amerikai elnök a Fox TV-nek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy „nagyobb korrupciós ügyről van szó”, és meglátása szerint William Barr igazságügyi miniszternek kéne sürgősen eljárnia az ügyben.

Múlt héten a New York Post napilap által közölt e-mailek szerint Hunter Biden összehozta az akkor alelnöki tisztséget betöltő édesapját az egyik ukrajnai energetikai vállalat igazgatójával, amikor ő maga a Burisma ukrán energetikai cég igazgatótanácsi tagja volt. A levelek hitelességét ugyanakkor több volt hírszerzési igazgató is megkérdőjelezte, és orosz dezinformációs kampánynak minősítették. John Ratcliffe, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) jelenlegi igazgatójának meglátása szerint viszont nincsenek olyan információik, hogy orosz dezinformációs kampány lehet a nyilvánosságra került információk hátterében.

Időközben a demokrata sajtó is közölt újabb vádakat az újraválasztásért küzdő Trump ellen. A New York Times ugyanis adónyilvántartási adatokra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai elnök bankszámlával rendelkezik Kínában, és évekig igyekezett, hogy üzleteljen az országgal. Hozzáteszik, hogy ez nagyban aláássa Trump hitelességét, aki a kampányában Pekinggel szembeni erős fellépést ígért. Továbbá az amerikai hatóságok közölték, hogy nem találják 545 olyan gyerek szüleit, akiket a jelenlegi amerikai kormányzat hivatali idejének elején választottak el a szüleiktől az amerikai–mexikói határon.

Az elnökválasztásig már csak tizenkét nap van hátra, és holnap lesz a második elnökjelölti vita Nashville-ben. Barack Obama korábbi elnök bejelentette, hogy a hajrában részt fog venni Biden kampányában. Kedden a szenátus republikánus frakciójának vezetője közölte, hogy még a választás előtt beiktatják hivatalába a Legfelsőbb Bíróság új tagját, Amy Coney Barrettet. A Reuters hírügynökség elemzésében arról ír, hogy azok dönthetik el a választást, akik a múltkori, 2016-os választáson nem szavaztak.

Kapcsolódó írásaink