Külföld

Tóth Edina: Hatékony védelem kell az online térben is

Több javaslatot is elfogadott kedden az Európai Parlament (EP) a mesterséges intelligencia jogi és etikai vetületeivel, valamint a digitális szolgáltatók szabályozásával kapcsolatban. Tóth Edina fideszes EP-képviselő is a mesterséges intelligenciát használó technológiák feletti kontrollra hívta fel a figyelmet.

Tóth Edina: Hatékony védelem kell az online térben is
Tóth Edina fideszes EP-képviselő
Fotó: Európai Parlament

A parlament - közleménye szerint - a mesterséges intelligencia fejlesztése mellett az etikai normákat és a technológiába vetett bizalmat is erősítené, a digitális szolgáltatásokra, így az online platformok és piacterek működésére pedig időtálló szabályokat, a jogellenes tartalmakkal szemben kötelező erejű mechanizmust vár.

Az EP ajánlása szerint a mesterséges intelligenciára épülő technológiákkal szemben elvárásnak kell lennie, hogy maradjanak emberközpontúak és emberek alkossák meg őket. A digitális szolgáltatásokról szóló jogalkotási jelentésben pedig a parlament arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy decemberre várt jogszabálycsomagjában kötelezzen minden nem uniós digitális szolgáltatót a vonatkozó jogszabály rendelkezéseinek betartására, amennyiben szolgáltatásaikat az uniós felhasználóknak is kínálják.

A parlament szerint nagyobb védelmet kell biztosítani a fogyasztóknak az illegális, hamisított és nem biztonságos termékekkel szemben. Javaslataikban szerepel a célzott reklámok szigorúbb szabályozása és nagyobb felhasználói kontroll az online tartalmak felett is.

„Fontos, hogy ami jogellenes az online téren kívül, azt jogellenesnek kell tekinteni az online térben is. Ennek érdekében a platformoknak fokozottabban fel kell lépniük a jogellenes tartalmak gyors felderítése és eltávolítása érdekében. A jogellenes tartalmakkal csak akkor tudunk leszámolni, ha a nemzeti szempontokat figyelembe véve, a tagállamok összehangoltan és együttesen lépnek fel” - hangsúlyozta Tóth Edina fideszes EP-képviselő lapunkhoz is eljuttatott közleményében. Kiemelte, a digitális óriáscégek algoritmusokkal napi szinten befolyásolják életünket, befolyásolják a fogyasztási szokásainkat, döntéseinket; ezért fontos, hogy a fogyasztók tájékoztatást kapjanak, amennyiben egy digitális szolgáltatás mesterséges intelligenciát használ, és garantálni kell az ilyen szolgáltatás jellegéből fakadó hibák orvoslását is.

Kapcsolódó írásaink

Tóth Edina lett az AIDA alelnöke

ĀA fideszes európai parlamenti képviselő megválasztása az elmúlt évek munkájának elismerése, s egyben a magyar néppárti delegáció sikere