Külföld

Nehezen készül el a britek és az EU alkuja

London célja, hogy a választók döntését és a nemzeti érdekeket szolgáló megállapodás szülessen – mondta lapunknak Halkó Petra, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

Döcögősen folytatódnak a tárgyalások London és az Európai Unió között a jövőbeni viszonyról. A felek mérsékelten optimisták.

Nehezen készül el a britek és az EU alkuja
Boris Johnson szerint az unió gyakorlatilag otthagyta a tárgyalóasztalt, de még mindkét fél bizakodik, hogy sikerül megegyezni
Fotó: AFP/Justin Tallis

Békejobbot nyújtott Londonnak hétfőn az Európai Unió – így kommentálta a brüsszeli Politico az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások fejleményeit.

Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője ugyanis hétfő délután videókapcsolaton keresztül beszélt David Frost brit főtárgyalóval, és megerősítette, hogy az unió kész az intenzívebb tárgyalásokra Londonnal már ezen a héten minden témakörről, jogilag kötelező szövegtervezetek alapján.

Ugyanaznap Londonban pedig személyesen egyeztetett Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke és Michael Gove brit kabinetminiszter. Ennek a találkozónak a fő témája a megállapodás azon protokollja volt, amelynek célja elkerülni, hogy az átmeneti időszak után ismét fizikai ellenőrzést kelljen bevezetni Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság határán.

Gove egyébként hétfőn este nem volt túl optimista. A londoni alsóházban arról beszélt, egyre kevesebb esélyét látja annak, hogy az átmeneti időszak vége előtt sikerüljön egyezségre jutni egy olyan szabadkereskedelmi megállapodásról, amilyet az EU Kanadával is kötött. A brit fél konstruktívnak nevezte a beszélgetést, de nem volt maradéktalanul elégedett.

Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivőjén keresztül közölte, hogy London értelmezése szerint az unió gyakorlatilag véget vetett a kereskedelmi tárgyalásoknak azzal, hogy kizárólag tőlük várja a további lépéseket.

Halkó Petra, a Századvég Alapítvány vezető elemzője lapunknak felidézte, egyes politikusok és szakemberek már idejekorán felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben ez év októberére a felek nem jutnak megegyezésre, veszélybe kerülhet az EU–brit szabadkereskedelmi megállapodás, amelyet ez év végéig kellene nyélbe ütni. Alig két hónappal az átmeneti időszak lejártát megelőzően, bár a jövőbeni kapcsolatok feltételrendszeréről szóló, kétoldalú tárgyalások felgyorsulni látszanak, a párbeszéd intenzitásának növekedésével párhuzamosan a feszültségek is egyre nagyobbak. A brit kormány sarkalatos célja, hogy a választópolgárok döntését, valamint a nemzeti érdekeket szolgáló együttműködés szülessen, míg az Európai Unió méltóságát igyekezvén megőrizni, a huszonhét megmaradt tagállamból álló európai közösség irányába tartozik felelősséggel – folytatta a szakértő.

Halkó Petra szerint „a Brexit bár a nemzetállami és föderalista víziók nyílt összecsapásának kontextusában porondra állítja az Európai Unióval kapcsolatos jövőképre vonatkozó jogos aggályokat is, bíznunk kell abban, hogy mindkét fél szem előtt tartja a nemzetközi kapcsolatok alapelvéül szolgáló brit mondást, miszerint a veszteségek sokkal jobban fájnak, mint a csökönyösségből remélt nyereségek”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom