Külföld

Magyar segítség az örmény menekülteknek

Az új tűzszünet ellenére folytatódik a harc Hegyi-Karabahban – A két fél külügyminisztere Washingtonban találkozhat

Tízmillió forint értékben nyújt segítséget az örmény–azeri fegyveres konfliktus elől menekülő civileknek az Ökumenikus Segélyszervezet a Hungary Helps Program támogatásával. Az MTI-nek eljuttatott közleményükben leírják, hogy mintegy hetvenötezer örmény menekült el korábbi lakhelyéről, viszont sok gyermekes család még mindig nem tudott távozni a válságövezetből.

Magyar segítség az örmény menekülteknek
Az áldozatok száma továbbra is emelkedik, a tüzérségi támadások többször találnak el civil épületeket
Fotó: AFP/Karen Minasyan

A szervezet gyorssegély formájában kívánja támogatni a elmenekült örményeket. A program első szakaszában három településen huszonhét menekült családot láttak el alapvető élelmiszerekkel és higiéniai eszközökkel, a napokban pedig háromszázharminc Hegyi-Karabahból menekült örmény család támogatását biztosítják – írta a szervezet a közleményében.

Az október 17-én megújított humanitárius tűzszünet ellenére továbbra is zajlanak a harcok a hegyi-karabahi és a vele szövetséges örmény erők, valamint az azeri hadsereg közt. Tegnap az azerbajdzsáni főügyészség arról is beszámolt, hogy az örmény tüzérségi támadásoknak egyre több civil áldozata van. Legutóbbi jelentésükből az derült ki, hogy eddig 291 azerbajdzsáni civil sebesült meg, és hatvanegyen haltak meg. Hozzátették továbbá, hogy több száz polgári épületet és lakóházat ért támadás.

Október 23-án, pénteken egyszerre utazik Ceyhun Bayramov azeri és Zorab Mnacakanján örmény külügyminiszter Washingtonba, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet minszki csoportjának vezetésével tárgyaljon. Ugyanakkor az azeri külügyi szóvivő azt mondta: nem szerepel a tervek között hogy a két ország külügyminisztere találkozik egymással.

Armen Szárkiszján örmény elnök egy interjúban arra mutatott rá, hogy nem szükséges Oroszországot bevonni a konfliktusba, inkább Törökországot kell távol tartani tőle.