Külföld

Hidvéghi: Brüsszel politikai fegyverként használja a jogállamiságot

Továbbra is kettős mérce érvényesül Brüsszelben az emberi jogok és a jogállamiság szempontjából - jelentette ki Hidvéghi Balázs a Fidesz uniós parlamenti (EP) képviselője szerdai sajtótájékoztatóján a belga fővárosban.

Hidvéghi: Brüsszel politikai fegyverként használja a jogállamiságot
Hidvéghi Balázs: Továbbra is kettős mérce érvényesül Brüsszelben az emberi jogok és a jogállamiság szempontjából
Fotó: MH/Purger Tamás

A politikus a rendőri erőszakról szóló keddi európai parlamenti plenáris vita kapcsán azt mondta, hogy több mint két éve nem tisztázódtak a szlovák Jozef Chovanec halának körülményei, aki belga rendőri őrizetben halt meg.

Az EU sem tette meg a megfelelő lépéseket, hogy az igazság kiderüljön - közölte. Idézte Mark Rutte holland kormányfőt, aki a napokban arról beszélt, hogy országában rendszerszintű a rasszizmus. „Mindkét ügy azt mutatja, hogy Belgiumban és Hollandiában is jogállamisági problémák vannak, de ezekről az EU mélyen hallgat” - emelte ki.

Hozzátette továbbá, hogy 2006. őszi magyarországi tiltakozások folyamán Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök békés tüntetők ellen vezényelte ki a rendőrséget, amelynek során, volt, aki szeme világát vesztette el a hatósági erőszak következtében. Ezek a túlkapások egy vitát sem érdemeltek meg az uniós parlamentben - emelte ki.

Objektum doboz

Mint mondta, a jogállamiságot politikai fegyverként használja az EU, és önkényes mércét használ azon országokkal szemben, amelyekkel értékrendbeli vitában áll.

Kifejezte azon véleményét is, hogy „az EP-nek nem haszontalan vitákat kéne napirendjébe emelnie, hanem a koronavírus-járvány elleni védekezésről és a gazdasági helyreállításról kellene tárgyalnia.”

Újságírói kérdésre válaszolva, közölte, hogy Magyarországon a zsidó közösségek biztonságban élnek, ellentétben Michael Roth német államtitkár állításaival, aki a közelmúltban antiszemita vádakat fogalmazott meg Magyarország ellen. „Nálunk a közrend erős, és határainkat megvédjük az illegális migránsoktól, akik jelentősen hozzájárulnak az antiszemitizmus erősödéséhez Európában” - húzta alá Hidvéghi Balázs.

Kapcsolódó írásaink