Külföld

Elégedetlen a jobboldal Conte intézkedéseivel

Újabb lezáráshoz vezethetnek a járvány elleni szigorítások Olaszországban az ellenzék szerint. Giorgia Meloni más megközelítést javasol.

Elégedetlen a jobboldal Conte intézkedéseivel
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök
Fotó: Aris Oikonomou / AFP

Szigorításokat léptetett életbe hétfőtől az olasz kormány a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Giuseppe Conte miniszterelnök előző este azt nyilatkozta, az ország számára végzetes kimenetelű lenne egy újabb leállás, ennek elkerülésére fokozatos megszorításokat léptetnek életbe.

Az ország felkészültebb, mint tavasszal, de óvatosságra van szükség – hangsúlyozta a miniszterelnök. A szigorító intézkedésekkel előbbre hozták a bárok és éttermek záróráját, az éttermekben pedig legfeljebb hat személy foglalhat helyet egy asztalnál, és a bejáratnál fel kell tüntetni a vendégül látható személyek maximális számát. Az új rendelet nagyobb szabadságot biztosít a polgármestereknek, akik már este 9 órától megtilthatják a forgalmas utcákon, tereken való tartózkodást, éjszakai életet. A sporttevékenységek, uszodák és konditermek nyitvatartásáról egy hét múlva dönt a kormány.

A jobbközép frakciók nehezményezik, hogy a kormány ebben az esetben sem egyeztetett az ellenzékkel. Giorgia Meloni a Corriere della Sera napilap hasábjain haszontalannak minősítette a Conte-kormány által életbe léptetett szigorításokat. „A vírussal még az elkövetkező két évben együtt kell élnünk. Az Olasz Testvérek az idősek és betegek fokozott védelméről való gondoskodást támogatná, nem ellentmondásos rendeleteket, amelyek egy újabb lezáráshoz vezetnek” – nyilatkozta Meloni, aki úgy véli, a vírus terjedését elhibázott lépésekkel próbálja megfékezni a kormány. Az ellenzéki politikus azzal vádolja a baloldali kormányt, hogy az elmúlt hat hónapban nem készült fel megfelelően a sokat emlegetett második hullámra, a külföldről visszatérőket nem szűrik, és ellenőrzés nélkül engedik a fertőzött illegális bevándorlókat is az országba.

Matteo Salvini, a Liga elnöke is felháborodásának adott hangot, amiért a kormányfő közvetlenül a bejelentés előtt, egyperces telefonbeszélgetésben ismertette az intézkedések tartalmát.

Kapcsolódó írásaink