Külföld

Merkel: Gyors előrelépésre van szükség helyreállítási alap végrehajtásában

A koronavírus-járvány minden uniós tagállamot érintő rohamos terjedése miatt gyors és azonnali előrelépésre van szükség nyár elején elfogadott, a járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügy alap végrehajtásában - jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletét követően pénteken.

Merkel: Gyors előrelépésre van szükség helyreállítási alap végrehajtásában
Angela Merkel német kancellár az EU-csúcson
Fotó: AFP/KENZO TRIBOUILLARD

Merkel nyilatkozatában aláhúzta, minden európai uniós tagországnak komolyan kell vennie a járványnak a társadalomra és a gazdaságra egyaránt veszélyt jelentő, hosszútávú hatásait.

Megelőzésére akkor van lehetőség, ha közös erőfeszítések árán sikerül megfékezni a járvány terjedését. Ennek része a minden uniós vezető által támogatott tesztelési stratégiák összehangolása, a vizsgálati módszerek közös értékelése, a tesztek kölcsönös elismerése, és az EU-ba történő elengedhetetlen beutazás ideiglenes korlátozása, illetve az uniós határokon belüli mozgás nyomon követése - tette hozzá a német kancellár.

Michel: Járvány leküzdéséhez a legmagasabb szintű együttműködésre van szükség

A váratlan és komoly hatásokkal járó koronavírus-járvány leküzdéséhez a lehető legmagasabb szintű együttműködésre van szükség az Európai Unió tagországai között - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozását követően pénteken.

Michel sajtóértekezletén kiemelte, egyetlen tagországnak sem szabad alábecsülnie a járvány hosszútávú hatásait, ezért meg kell fontolni a részleges lezárások koordinált újbóli bevezetését.

A következő hónap járványügyi eredményei, illetve az arra adott összehangolt válaszok jelentős hatással lesznek a hosszútávú következményekre - tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

Macron: A halászati jogok kérdése nem áldozható fel a Londonnal folytatott tárgyalásokon

A Londonnal folytatott kereskedelmi kapcsolatok kialakításáról folytatott tárgyalásokon a halászati jogok kérdése nem áldozható fel, a francia halászok ugyanis tudják, hogy helyzetük nem lesz ugyanolyan a január elsejével kezdődő határidő után - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozását követően pénteken.

Macron sajtótájékoztatóján kiemelte, az Európai Unió vezetői között teljes az egyetértés a brit uniós tagság megszűnését (Brexit) követően a jövőbeli kapcsolatokról kezdődött tárgyalások részleteit illetően. Arra kérték Michel Barnier uniós főtárgyalót, hogy továbbra is az uniós érdekeket szem előtt tartva folytassa a tárgyalásokat Nagy-Britanniával a rendelkezésre álló határidőig.

Kiemelte, az uniónak ki kell állnia néhány sarkalatos terület mellett, ilyen az egységes piac védelme vagy a halászati kérdések.

„Nem áldozhatjuk fel a halászainkat. Készen állunk a megállapodásra, de nem bármilyen áron. Az Európai Uniónak nem feladata Boris Johnson brit kormányfőt boldoggá tenni” -fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink