Külföld

Mégis találkozhatott Burisma-vezetőkkel Biden

Elképzelhető, hogy beavakozott fia üzleti ügyeibe a demokrata jelölt

Kellemetlen helyzetbe hozták Joe Biden demokrata elnökjelöltet fia, Hunter Biden előkerült e-mailjei az ukrán Burisma cég ügyeinek kapcsán. Biden korábbi szavai, miszerint nem folyt bele fia üzleti ügyeibe, erősen megkérdőjelezhetővé váltak.

Mégis találkozhatott Burisma-vezetőkkel Biden
Joe Biden korábban tagadta, hogy beszélt volna fiával annak üzleti ügyeiről, vagy találkozott volna üzletfeleivel
Fotó: AFP/Jim Watson

Nyilvánosságra hozott szerdán a New York Post több e-mailt, amelyeket állítólag Joe Biden demokrata elnökjelölt fia, Hunter Biden szervizbe leadott hordozható számítógépéről mentettek le. A lap által közölt e-mailekből az tűnik ki, hogy Hunter Biden már egy évvel korábban bemutatta apját – aki akkor Barack Obama kormányzatának alelnöke volt – a Burisma ukrán energetikai cég legfőbb vezetőinek. Joe Biden alelnökként nyomást gyakorolhatott volna ukrán kormányzati tisztségviselőkre annak érdekében, hogy rúgják ki a Burisma esetleges korrupciós ügyeit vizsgáló főügyészt. Hunter Biden ekkoriban a Burisma igazgatótanácsának tagja volt, és Joe Bident már korábban támadták emiatt, azonban a politikus rendre tagadta, hogy beszélt volna fiával annak üzleti ügyeiről, vagy találkozott volna üzletfeleivel. Most azonban szavahihetősége minimum kétségessé vált az ügyben, ugyanis egy 2015 májusában keltezett elektronikus levélből kiderült, hogy Vadim Pozsarszkij, a Burisma igazgatótanácsának egyik tanácsadója megköszönte Hunter Bidennek, hogy bemutatta őt az apjának.

Joe Biden kampánystábja visszautasította, hogy a demokraták elnökjelöltjének közvetlen kapcsolatai lettek volna a Burismával. „Átnéztük Joe Biden akkori hivatalos találkozóinak napirendjét, és soha nem került sor arra a találkozóra, amelyről a New York Post írt” – közölte a Biden-kampány szóvivője.

Az Iowában kampányoló Donald Trump amerikai elnök egy nagygyűlésen így reagált: „Egyértelműen láthatjuk, hogy Biden korrupt politikus, akinek nem is lenne szabad megengedni, hogy induljon”.

A Facebook és a Twitter a félrevezető információk elleni harcra hivatkozva elutasította a levelezés részleteinek közlését, de szerda este Jack Dorsey, a Twitter elnök-vezérigazgatója közleményt adott ki, amelyben elhibázott döntésnek minősítette saját cége lépését.

Röviden


Pozitív volt korábban a vírustesztje Donald Trump legkisebb fiának, Barron Trumpnak is – jelentette be szerdán este a 14 éves fiú édesanyja, Melania Trump a Twitteren. A First Lady azt is közölte: Barron már jól van, az újabb vírustesztje negatív. Bejegyzésében Melania Trump úgy fogalmazott: betegsége idején sokat gondolt a vírusfertőzésben szenvedő amerikaiak százezreire.

Amy Coney Barrett, az új amerikai alkotmánybíró-jelölt szenátusi meghallgatása harmadik napján, szerdán ismételten kifejtette, hogy nem viseltetik ellenszenvvel a jelenleg érvényben lévő, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvénnyel és az abortusztörvénnyel szemben.

Ismét bakizott Joe Biden annak kapcsán, milyen választáson is indul. Ezúttal az ohiói Toledóban találta azt mondani, hogy szenátori helyért méreti meg magát. A demokraták elnökjelöltje már az odaúton is feledékenységéről tett tanúbizonyságot, amikor egy újságírói kérdés kapcsán valószínűleg nem jutott eszébe Mitt Romney korábbi republikánus elnökjelölt neve, ezért csak mormon szenátorként hivatkozott rá.

Kapcsolódó írásaink

Újra kampányol Donald Trump

ĀMike Pompeo azt ígéri, nyilvánosságra hozza Hillary Clinton korábbi külügyminiszter vitatott hivatali levelezését