Külföld

Eldőlhet a brit megállapodás sorsa a csúcson

A koronavírus-járvány és az ellene való védekezés az uniós állam-, illetve kormányfők tanácskozásának legfontosabb témája – mondta Orbán Viktor Brüsszelben

London és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatrendszeréről, valamint a koronavírus-járványról tanácskoznak Brüsszelben az EU állam-, illetve kormányfői. Boris Johnson a csúcstalálkozó eredményeinek ismeretében dönt a további brit lépésekről.

Eldőlhet a brit megállapodás sorsa a csúcson
Orbán Viktor a védekezés uniós koordinációjáról is tárgyal a tagállami vezetőkkel
Fotó: AFP/Olivier Matthys

A koronavírus-járványt, az ellene való védekezést és az ezzel kapcsolatos európai koordinációt nevezte a tegnap kezdődött kétnapos uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe érkezésekor. A kormányfő a Facebookra feltöltött videóban hozzátette: az európai uniós állam-, illetve kormányfők péntek estig tartó találkozóján áttekintik, hogyan tudnák egymást segíteni, és a védekezésben létrehozni egy európai szintű koordinációt. Orbán Viktor reméli, hogy kapnak jó híreket arról is, mikor lesz vakcina a vírus ellen, ahhoz milyen sorrendben és hogyan lehet majd hozzáférni, ideértve a magyarok lehetőségeit is.

Az uniós csúcstalálkozón egyébként Andrej Babis cseh miniszterelnök képviseli a karanténban lévő lengyel kormányfőt, Mateusz Morawieckit. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő az MTI szerint beszélt arról is, hogy a visegrádi csoport kormányfőinek a brüs­szeli csúcsot megelőző hagyományos egyeztetését telefonkonferencia formájában rendezik. Mateusz Morawiecki kedd óta van karanténban, miután a lengyel kormányőrség fertőzött tisztjével érintkezett.

Andrej Babis érkezésekor egyébként fokozottabb uniós koordinációt szorgalmazott a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A brüsszeli találkozó központi témája az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok ügye is. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tanácskozásra érkezve tegnap kijelentette: az EU még az év vége előtt kereskedelmi megállapodást akar kötni Londonnal, de nem mindenáron. Az első nap után tartott sajtótájékoztatón pedig elmondta, a tagállami vezetők egyetértenek abban, hogy folytatni kell a tárgyalásokat Londonnal. Sürgette az Egyesült Királyságot, tegye meg a szükséges lépéseket, és hajtsa végre a kilépési megállapodásban foglaltakat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, az uniós tárgyalók jó munkát végeztek, a megállapodás megköthető még a december végén lejáró határidő előtt. Von der Leyen egyébként nem sokkal a tanácskozás kezdete után elhagyta az uniós csúcsot és karanténba vonult, miután arról értesítették, hogy egyik munkatársa megfertőződött a koronavírussal.

Boris Johnson brit miniszterelnök még a találkozó előtt közölte az unió vezetőivel, hogy az értekezlet eredményeinek ismeretében dönt a London és Brüsszel jövőbeni kapcsolatrendszerét érintő további brit lépésekről. A Downing Street közlése szerint Johnson erről szerda este telefonon beszélt Charles Michellel és Ursula von der Leyennel.
A brit kormányfő korábban közölte, ha október 15-ig nem születik megállapodás, akkor ő nem lát esélyt arra, hogy létrejön a szabadkereskedelmi egyezmény.

Az EU tegnap vegyifegyver-használat miatt korlátozó intézkedéseket vezetett be hat orosz állampolgár és egy szervezet ellen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyében. Moszkva közölte, válaszolni fog a szankciókra.

Kapcsolódó írásaink