Külföld

Nem várható megegyezés Brexit-ügyben

A ma kezdődő uniós csúcstalálkozó zárónyilatkozatának tervezete szerint nem történt elég előrelépés Londonnal

Úgy tűnik, továbbra sincs elég előrelépés a Brexit-tárgyalásokban a ma kezdődő EU-csúcs előtt.

Nem várható megegyezés Brexit-ügyben
Így vagy úgy, de Boris Johnson és a britek hamarosan búcsút intenek Európának
Fotó: AFP/Tolga Akmen

A Brexit-tárgyalások helyzetéről és az éghajlatváltozásról tárgyalnak ma délután az uniós tagországok állam- és kormányfői csúcstalálkozójukon. A koronavírus-járvány és az EU Afrikával való kapcsolatainak kérdésköre holnap kerül terítékre.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek címzett meghívólevelében felhívta a figyelmet, hogy a következő napon meghatározóak lesznek az Egyesült Királyság kilépését illetően, valamint hangsúlyozta, hogy a megállapodás mindkét fél érdeke, de nem bármi áron.

Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős minisztere kedden úgy nyilatkozott, hogy nincs érdemi előrelépés az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeni kereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalásokban, és mivel az idő fogy, az EU-nak fokoznia kell az előkészületeit a megállapodás nélküli időszak lehetőségére.

A Bloomberg és a Reuters is közölte tegnap az EU-csúcsra készülő zárónyilatkozat szövegének tervezetét, amelyben az szerepel: nincs még kellő mértékű haladás a megállapodás felé, ezért fokozni kell a tárgyalásokat, de ezzel együtt a no deal Brexitre való felkészülést is. Korábban Boris Johnson az október 15-i dátumot tűzte ki határidőnek, mert ha addig nem sikerül dűlőre jutni, akkor már nem lesz idő ratifikálni a megállapodást, de nagyon valószínűtlen, hogy holnap megszületne a megegyezés. Érdekes adalék, hogy a Politico portál cikke szerint míg a német kormány kifejezetten a megállapodásra törekszik, ezért alkuképes, míg Párizs ki van békülve azzal, ha nem születik megegyezés, ezért nem engedne Londonnak.

Tegnap telefonon egyeztetett egymással Boris Johnson brit kormányfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, de erről a megbeszélésről lapzártánkig nem adtak ki információt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom