Külföld

Megkezdődött az EU-csúcs Brüsszelben

Megkezdődött csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió kétnaposra tervezett csúcsértekezlete. Az állam-, illetve kormányfők tanácskozásának középpontjában az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok illetve a klímavédelem áll. A találkozó napirendjére került még a koronavírus-járvány és az EU Afrikával való kapcsolatainak kérdésköre is.

Megkezdődött az EU-csúcs Brüsszelben
Megkezdődött csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió kétnaposra tervezett csúcsértekezlete
Fotó: AFP/ Yves Herman

Az első munkanapon az uniós vezetők megvitatják az Egyesült Királyság kilépéséről rendelkező megállapodás végrehajtását, valamint az EU és a brit fél közötti leendő partnerségről szóló tárgyalások aktuális állását. Figyelmet fordítanak arra, milyen előkészítő munka szükséges minden forgatókönyv esetén, de különösen abban az esetben, ha a kereskedelmi kapcsolatokról, az átmeneti időszak végéig, december 31-ig, nem születik megállapodás. Charles Michel az Európai Tanács elnöke a csúcsra szóló meghívó levelében nyomatékosította, hogy a következő napok meghatározóak lesznek a tárgyalások kimenetét illetően: „az EU megállapodást akar Nagy Britanniával, de nem minden áron”

A tanácskozáson szóba kerül az is, milyen eredményeket sikerült elérni annak a célkitűzésnek a teljesítésében, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. A tagállami vezetők megvitatják az Európai Bizottság által javasolt új célértéket, amelyek 55 százalékos kibocsátáscsökkentést szorgalmaz 2030-ig bezárólag. A tagországoknak az év végéig döntést kell hozniuk a következő tíz évre kitűzött célokat illetően, így tanácskozás alkalmat biztosít azon részletek meghatározásához, amelyek lehetővé teszik a decemberi megállapodás elfogadását.

A brüsszeli értekezlet résztvevői az afrikai országokkal való kapcsolatokról is tárgyalnak, egyebek mellett a kereskedelemre, a fejlesztésre, a biztonságra és stabilitásra, a migrációra, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosítanak majd.

A vezetők áttekintik továbbá az Európában egyre romló járványügyi helyzetet, a bevezetett intézkedések uniós szintű koordinálását, és az oltóanyag közös uniós beszerzésével kapcsolatos fejleményeket.

Michel: A tagországok támogatásukról biztosítják a Brexit-ügyi uniós tárgyalódelegációt

Az Európai Unió tagországainak vezetői támogatásukról biztosítják Michel Barnier uniós főtárgyalót és az uniós tárgyalódelegációt, az Európai Unió kereskedelmi megállapodást akar köti az unióból kilépett Egyesült Királysággal, de nem minden áron - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői kétnaposra tervezett tanácskozásuk első munkanapján csütörtökön

Michel azt követően nyilatkozott, hogy a tagállami vezetők zárónyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatokra, valamint az arra vonatkozó megállapodást előkészítő tárgyalásokra vonatkozóan.

Kijelentette, hogy a tagországok egységesek egy mindkét fél számára elfogadható és megfelelő megállapodás előkészítése és elfogadása mellett, azonban arra kérték fel az Európai Bizottságot, hogy készüljön fel egy megállapodás nélküli forgatókönyvre is.

Románia nem fogad el feltételek nélkül ambiciózus klímavédelmi célokat

Románia nem fogad el feltételek nélkül ambiciózus klímavédelmi célokat - jelentette ki Klaus Iohannis román államelnök Brüsszelben.

A politikus a most zajló EU-csúcs szünetében nyilatkozott a román médiának. Elmondta, hogy a tanácskozáson a klímavédelemről is tárgyalnak az EU-tagországok állam- és kormányfői. Kifejtette, hogy Románia hajlandó elfogadni "eléggé ambiciózus" célokat ebben a tekintetben, de nem feltételek nélkül. Hozzátette: Bukarest számára fontos, hogy kezelni tudja a célok felé vezető átmeneti időszakot, ezért Romániának kell megválasztania, milyen energiaforrásokat akar használni, főleg az átmeneti időszakban.

Példaként említette a földgázt, amely nagyon fontos Románia számára az átmeneti időszakban, ezért Bukarest használni szeretné a Fekete-tenger alatt rejlő földgáztartalékokat. "Ezeket a feltételeket világosan el fogom mondani az EU-csúcson" - mondta a román elnök, aki hozzátette, hogy az ambiciózus klímavédelmi célokról is hajlandó tárgyalni, hiszen azok Románia számára is fontosak. Rámutatott: egyértelmű, hogy valamit tenni kell a klímaváltozás megállítása érdekében.

Az EU-csúcson terítékre kerül egyebek mellett, hogy milyen eredményeket sikerült elérni annak a célkitűzésnek a teljesítésében, amely szerint az EU-nak 2050-re klímasemlegessé kell válnia. A résztvevők megvitatják az Európai Bizottság által javasolt új célértéket, amely 55 százalékos kibocsátáscsökkentést szorgalmaz 2030-ig bezárólag. A tagországoknak az év végéig döntést kell hozniuk a következő tíz évre kitűzött célokat illetően, így a tanácskozás alkalmat biztosít azon részletek meghatározásához, amelyek lehetővé teszik a decemberi megállapodás elfogadását.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom