Külföld

Lezárná a kikötőket az olasz jobboldal

A római kormány saját állampolgárait vegzálja – mondta Salvini

Az észak-afrikai országokkal való együttműködésre és a határvédelemre helyezi a hangsúlyt az olasz jobboldal migrációs javaslata. Matteo Salvini szerint a baloldali kormány kaotikus helyzetet teremtett.

Lezárná a kikötőket az olasz jobboldal
Az olaszok otthonaikba zárva, a bevándorlók szabadon és ellenőrizetlenül
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

Nem tűri tétlenül az olasz jobbközép koalíció, hogy a baloldali kormány megnyitotta a kikötőket az illegális bevándorlók előtt. A Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és Forza Italia politikusai részletes programtervet dolgoztak ki, amely szigorú ellenőrzés alá vonná Földközi-tenger vizeit, valamint felgyorsítaná az illegálisan az országban tartózkodó bevándorlók visszatoloncolását.

Csak a Földközi-tenger országainak hatóságaival való szoros együttműködésben lehet megfékezni az embercsempészetet és a tömeges illegális bevándorlást – vélik a jobbközép politikusai. A bevándorlók menedékre való jogosultságát az induló országokban kialakított regisztrációs központokban kell elbírálni, nem a célországban, ahonnan a későbbiekben visszatoloncolásra kerülhetnek.

Az ellenzéki erők komoly figyelmet fordítanak a korrekt nemzetközi együttműködésre is. A program kimondja: amennyiben az afrikai országok nem járulnak hozzá hathatósan a bevándorlás megfékezéséhez, és nem könnyítik meg a visszatoloncoltak befogadását, akkor támogatásmegvonással büntethetők. A javaslat részét képezi a Földközi-tengert ellenőrző tengeri misszió bevetése is, együttműködésben a déli parti országokkal.

Az olasz partok megszállása az egészségügyi vészhelyzet ellenére is tovább folytatódik. „Szombaton 604, vasárnap 559 bevándorló érkezett Szicíliába. Nem követhetitek az olaszokat még otthonaikban is, miközben ezresével engeditek be az illegális bevándorlókat, akik aztán megszöknek, és ellenőrzés nélkül járnak kelnek az ország területén” – nyilatkozta Matteo Salvini, a Liga elnöke. Salvini arra utalt, hogy a kormány szigorító intézkedések bevezetésével a magánszféra határait is átlépi, így próbálja féken tartani a pandémia terjedését. Mindeközben embertelen körülmények között, zsúfolásig terhelt befogadó központokban helyezi el az illegális bevándorlókat.

Kapcsolódó írásaink