Külföld

Győri Enikő: Győztes csata az Unió gazdasági stabilitásáért

Az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága (econ) ma megszavazta az európai szemeszter keretében az euróövezet 2020. évi gazdaságpolitikáiról szóló jelentést. a tárgyalások során a néppárt álláspontjáért Győri Enikő Fideszes EP-képviselő volt felelős. Nagy siker, hogy a szakbizottságban a baloldali jelentéstevő által jegyzett szöveg helyett végül a magyar képviselő által javasolt módosításokat fogadták el, így a bizottság a néppárt és a Fidesz álláspontját tartalmazó változatot szavazta meg.

Győri Enikő: Győztes csata az Unió gazdasági stabilitásáért
Győri Enikő fideszes EP-képviselő
Fotó: MH/Purger Tamás

Győri Enikő a szavazás után elmondta: „Az Európai Unió jövője azon áll vagy bukik, hogy meg tudjuk-e teremteni a gazdasági hátterét az európai modellnek, amelyre oly büszkék vagyunk. Lehetnek nagyratörő céljaink, próbálhatunk példát mutatni a világ más régióinak, mégis alulmaradunk, ha nem tudunk felállni a válságból vagy nem elég szilárdak célkitűzéseink gazdasági alapjai.„

A képviselő rámutatott: „A mai egy mérföldkő-szavazás az EU jövője szempontjából. A tárgyalások során a baloldal el akarta érni, hogy a tagállamok közötti gazdasági koordináció eszközét, az európai szemesztert, amelyet a válságok hatékony megelőzésére és kezelésére hoztunk létre még a 2011-es magyar EU-elnökség alatt, feldíszítsük mindenféle divatos témával. Ez túl sok lenne a rosszból. Nem biztos, hogy okos ötlet a szükségesnél több fegyvert aggatni a gazdasági hátországunkat védő katonára: a végén pont a páncélzat súlya alatt roskadnának össze. Ha sikerrel jár a baloldal, egy kifulladt, fókuszát, eredeti célját és erejét vesztett eszköz marad a kezünkben. Ilyen taktikai hibát, főleg a koronavírus okozta válság idején nem engedhetünk meg magunknak. Felelős döntéshozóként először a gazdasági alapokat kell biztosítanunk, amelyre az európai szemeszter a garancia. Csak így tudjuk megvalósítani az olyan ambíciózus céljainkat, mint a klímavédelem. Ha rossz sorrendben, túl sokat markolunk, félő, semmi nem marad a kezünkben”.

A fideszes politikus leszögezte: „A most elfogadott jelentés kikövezi az utat a gazdasági helyreállítás felé. A legfőbb feladatunk, hogy egy életképes növekedési stratégiát dolgozzunk ki, amely a polgárainkat helyezi középpontba: meg kell mentenünk a meglévő munkahelyeket miközben az is fontos, hogy újakat hozzunk létre. Ennek kulcsfontosságú elemei az államháztartási hiányra vonatkozó szabályok, amelyek elegendő rugalmasságot biztosítanak a tagállamok pénzügyi mozgásterének növeléséhez vészhelyzet esetén. Továbbra is ellen kell állnunk a baloldal rendszeresen érkező kísértésének, hogy lazább szabályokat alkalmazzunk. A felelőtlen gazdaságpolitika veszélyeztetné az egész EU helyreállítását és a jövő generációit adósítaná el. Magyarország polgárai tudják, hogy az milyen, s nem kérnek még egyszer belőle.

„Egy biztos: továbbra sem dőlhetünk hátra. Az ütközetet megnyertük, de a csatározás folytatódik: a jelentésről jövő héten szavaz az Európai Parlament plenárisa, amikor félő, hogy a baloldal újabb lehetetlen módosítók beadásával ismét megpróbálja érvényre juttatni felelőtlen gazdaságpolitikai elképzeléseit” - zárta gondolatait Győri Enikő.

Kapcsolódó írásaink