Külföld

Deutsch: Az EU tisztviselőit és intézményeit tudatosan félrevezetik a baloldali magyar politikusok

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) delegációja levéllel fordult és írásbeli kérdéseket is intézett Vera Jourovához, az Európai Bizottság (EB) alelnökéhez a Donáth Anna lelepleződése miatt kirobbant botránnyal összefüggésben.

Deutsch: Az EU tisztviselőit és intézményeit tudatosan félrevezetik a baloldali magyar politikusok
Deutsch Tamás
Fotó: MH/Katona László

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, a néppárti magyar delegáció nevében levéllel fordult és írásbeli kérdéseket intézett Vera Jourovához, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagjához egy, a hétvégén nyilvánosságra került videó kapcsán kirobbant botránnyal összefüggésben.

A videóban Donáth Anna, momentumos EP-képviselő büszkén beszél arról, hogy a magyar jogállamisági kérdésekről folyamatosan egyeztetett Jourovával, elmondása szerint "Vera Jourovával háromnaponta beszélt telefonon".

"Donáth Anna a videó nyilvánosságra kerülése előtt alig néhány nappal a magyar igazságügy-miniszterrel folytatott nyilvános vitájában indulatosan tagadta, összeesküvés-elméletnek nevezte azokat az híreszteléseket, hogy ő rendszeresen egyeztetne a Magyarországot érintő ún. jogállamisági ügyekben Vera Jourovával. A lelepleződése miatti botrány kirobbanása után Donáth egy Facebook-bejegyzésben már azt állította, hogy nem ő hívta Jourovát, hanem a biztos asszony volt az, aki számos alkalommal kereste és kérdezte a magyarországi jogállami ügyekben a párttársát, a momentumos képviselőt" - mutat rá lapunkhoz eljuttatott közleményében a Fidesz-KDNP.

 Deutsch Tamás a biztosnak írt levélben emlékeztet arra, hogy a Hospodárske noviny című cseh lapban Donáth lelepleződése, a botrány kirobbanása, majd a Momentumos képviselő magyarázkodása után október 9-én Jourova kijelentette, hogy nincs közvetlen kapcsolata a magyar ellenzékkel, és csak az újságírók szervezetével konzultált. Ez azonban mindenben ellentmond Donáth Anna állításainak.

Deutsch szerint Donáth Anna videóban tett kijelentései egyértelműen igazolják azt a széles körben és hosszú idő óta közszájon forgó feltételezést, hogy az EU tisztviselőit és intézményeit tudatosan félrevezetik, hazugságokkal manipulálják a Momentum Mozgalom politikusai és a magyarországi baloldal európai parlamenti képviselői a magyarországi helyzetről szóló hamis és egyoldalú információkkal.

"A botrány újabb kérdéseket vet fel az Európai Bizottság munkamódszereivel kapcsolatban is. Egyrészt, hogy az intézmény hogyan gyűjti az információit a tagállamokban történő eseményekről, másrészt hogy hogyan egyeztethető össze az európai biztosok objektív és pártatlan munkavégzésére vonatkozó szigorú szabályokkal a Vera Jourova által követett egyoldalú és elfogult politikai konzultációs gyakorlat. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja ezért választ vár Vera Jourovától, hogy valóban rendszeresen egyeztetett-e Magyarországról a baloldali Donáth Annával? Vagy valóban a biztos asszony kezdeményezett egyeztetéseket párttársával, Donáth Annával? Miért nem kérte eddig egyetlen alkalommal sem a kormánypárti EP-képviselők véleményét a Magyarországgal kapcsolatos kérdésekben? Hogyan tudja összeegyeztetni a magyar baloldali ellenzékkel történő rendszeres informális konzultációit azzal, hogy a biztosi munkájára vonatkozó előírások szerint semlegesen és objektíven kéne folytatnia a tevékenységét?" - zárul Deutsch levele, amit a Fidesz közleménye idéz.

Kapcsolódó írásaink