Külföld

Ellentársadalmak Ausztriában

A baloldali bevándorláspolitika veszélyeire figyelmeztet Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, akinek egyelőre nem sikerült az újabb áttörés

Nem sikerült bejutnia a bécsi tartományi törvényhozásba Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárnak, a Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnökének új pártja, a Team HC Strache élén a vasárnapi választásokon. A kevesebb mint egy éve alapított párt elnökét Bécs helyzetéről és a kampányról kérdeztük.

Ellentársadalmak Ausztriában
Fordulatra van szükség Strache szerint
Fotó: AFP/Georg Hochmuth

– Fontos téma volt a kampányban a bevándorlás. Milyen károkat okozott a vörös–zöld városvezetés politikája?

– Az idegen kultúrákból érkező tömeges bevándorlás párhuzamos, sőt ellentársadalmakat hoz létre. A szociáldemokrata–zöldpárti városveze­tés vörös szőnyeget terített a politikai iszlám és a vele járó szélsőségesség elé. Ennek eredményeképp egész városrészeket vesztünk el, ahol a bécsiek már nem érzik biztonságban magukat.

– Mi a megoldás? Példa lehet ebben e tekintetben Magyarország politikája?

– A magyar bevándorláspolitika mindenképpen követendő példa, hiszen ott nincsenek is ilyen negatív fejlemények. Ausztriában száznyolcvan fokos fordulatra van szükség a bevándorlás ügyében: megálljt kell parancsolni a migrációnak, fel kell venni a harcot a szélsőséges iszlámmal szemben, oktatást kell biztosítani a társadalmi létből kiszoruló muszlim nőknek. Nem adhatunk teret importált konfliktusoknak, az ilyen tüntetéseket meg kell tiltani.

– Az Ibiza-videó legutóbbi részletei alapján világosan nemet mondott mindenfajta illegális cselekményre, korrupcióra. Politikai célja volt a néppárti–szabadságpárti kormány lemondásához vezető botránynak?

– Az elmúlt hetekben megjelent részletek világosan bizonyítják azt, amit mindig is mondtam. A magukat oknyomozónak nevező német újságírók megbuktatták külföldről a népszerű osztrák kormányt a tendenciózusan megvágott felvételek közlésével. Ez a valódi Ibiza-botrány! Hogy milyen szándékok álltak mögötte, arról csak tippelhetünk. Ahogy az Ibiza-ügy elpárolgott, úgy fog összedőlni az ellenem felhozott többi hamis vád kártyavára is.

– Pártja választókörökben 4,3 százalékot kapott, ami a még meg nem számolt levélszavazatokkal együtt sem éri el az ötszázalékos küszöböt. Hogyan értékeli a kampányt és az elért eredményt?

– Izgalmas és kihívást jelentő heteken vagyunk túl. A legmélyebb szintet képviselő támadásokkal akarták aláásni az érvényesülésünket. A lehető legnagyobb ellenszéllel szemben, jelentős pénzügyi erőforrások nélkül, maximális szenvedéllyel, egy maroknyi csapattal és sok önkéntessel folytattunk következetes választási harcot. Óriási munkát végeztünk a támogatóinkkal, akik megérdemelték volna a sikert.

Otthon maradtak az FPÖ hívei

Ma estére várják a bécsi önkormányzati választások végleges eredményét, tegnap délelőtt ugyanis megkezdték a levélszavazatok számlálását. A választó­körökben leadott voksok alapján a szociáldemokraták (SPÖ) 43, a Néppárt (ÖVP) 18,49, a Zöldek 12,21, a Szabadságpárt (FPÖ) 8,9, a liberális NEOS pedig 6,92 százalékot kapott. Heinz-Christian Strache volt FPÖ-elnök új formációja 4,32 százalékot kapott, így nem sikerült átlépnie a tartományi törvényhozásba való bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. A Kronen Zeitung szerint valamelyik kerületi tanácsba még bekerülhet Strache, de azt nyilatkozta, vállalkozóként folytatja. Míg a Néppárt megkétszerezte támogatottságát, az FPÖ óriásit bukott, hiszen 2015-ben még harminc százalékot kaptak. A Kronen Zeitung szerint 101 ezer FPÖ-szavazó otthon maradt, 43 ezer inkább az ÖVP-t, 32 ezer az SPÖ-t, 17 ezer pedig Strache pártját választotta ezúttal.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink