Külföld

A CEU ügye soha nem Sorosról szólt Kovács Zoltán szerint

Reagált a rektor szavaira az államtitkár

Michael Ignatieff, a Közép-Európai Egyetem (CEU) rektora elszántan törekszik az Európai Unió Bírósága által múlt héten hozott végzés összekapcsolására azzal a brüsszeli tervvel, amely a pénzügyi forrásokat a jogállamisági mecha­nizmushoz kötné – írta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős magyar államtitkár a Financial Times című lapban megjelent levelében.

A CEU ügye soha nem Sorosról szólt Kovács Zoltán szerint
Kovács Zoltán
Fotó: MH

Kovács Zoltán (képünkön) szerint a CEU ügye valójában mindig is adminisztratív jellegű kérdés volt, a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítása soha nem a politikáról szólt, még csak nem is George Sorosról – tette hozzá. Az államtitkár közölte: két tucat külföldi intézménynek nem okozott gondot az új szabályok betartása, az egyetlen kivétel a Soros által finanszírozott CEU volt. Mint írta, „a döntésről alkotott személyes véleményünket félretéve (Magyarország) végrehajtja az Európai Bíróság ítéletét”.

Kapcsolódó írásaink

Soros keze Brüsszelen

ĀHa az Európai Bizottság nem teljesíti a követeléseiket, a testület elnöke mondjon le – dühöng a spekuláns berlini szervezete, a Századvég elhatárolódást vár az uniós vezetőktől