Külföld

Választottak a bécsiek, vörös maradt a főváros

Toronymagasan nyertek a szociáldemokraták, megkétszerezte támogatottságát a jobbközép Néppárt, a bevándorlásellenes Szabadságpárt pedig rengeteget vesztett

Megerősítette pozícióit a vasárnapi bécsi önkormányzati választásokon az osztrák főváros szo­ciál­demokrata-zöldpárti vezetése. Átrendeződtek az erőviszonyok a jobboldalon.

Választottak a bécsiek, vörös maradt a főváros
A szociáldemokrata Michael Ludwig (középen a plakáton) maradt a főpolgármester
Fotó: AFP/Anadolu/Askin Kiyagan

Önkormányzati választásokat tartottak vasárnap az osztrák fővárosban, az eredmények nem jelentettek nagy meglepetést a felmérésekhez képest. Toronymagasan nyertek a szociáldemokraták (SPÖ), Michael Ludwig hivatalban lévő főpolgármesterrel a listájuk élén – az első részeredmények szerint – 42 százalékot kaptak, ami két százalékponttal több, mint öt évvel ezelőtt.

A második helyre feljött Sebas­tian Kurz kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). A kormánypárt 18,9 százalékos eredménye nagy siker, mivel Gernot Blümel pénzügyminiszterrel a lista élén az eredmény kétszerese a 2015-ösnek.
A Zöldek – akik Bécsben a szo­ciáldemokratákkal, országos szinten pedig a Néppárttal kormányoznak koalícióban – 14,1 százalékot kaptak. A Birgit Hebein főpolgármester-helyettes által vezetett listára három százalékponttal több szavazat érkezett, mint a legutóbbi önkormányzati választásokon.

A bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szenvedte el a legnagyobb vereséget: Dominik Nepp-pel az élen mindössze 7,7 százalékot kaptak, miközben öt éve még az országos eredményüket is felülmúló harminc százalékot. A szabadságpártiak lejtmenetének oka a tavalyi európai parlamenti választás előtt kirobbant Ibiza-botrány, amely az ÖVP–FPÖ-kormány bukását is hozta. Egy Ibizán készült kiszivárgott videón Heinz-Christian Strache akkori FPÖ-s alkancellár pártja egyik vezető politikusával közösen korrupciógyanús kijelentéseket tett. Az ominózus estén egy nővel beszélgettek, aki magát egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki – a botrányt a német sajtó robbantotta ki, azóta is központi téma, kik húzhatták ilyen profin csőbe Strachét.

A volt alkancellár azóta új pártot alapított, a Team HC Strache élén ezen a választáson akart visszatérni a politikai életbe. Nemrég egyébként újabb részlet szivárogtak ki a videóból, amin Strache egyértelműen nemet mond arra, hogy bármilyen bűncselekményt elkövessen. A tegnap esti első részeredmények alapján nem volt egyértelmű, hogy Strache formációjának sikerült-e megugrania a tartományi parlamentként is működő önkormányzatba való bekerüléshez szükséges ötszázalékos küszöböt, négy százalék körüli eredményt jósoltak neki a levélszavazatokra vonatkozó becslésekkel kiegészített választóköri részeredmények.

Gernot Blümel az esti választási tévéműsorban kiemelte, hogy pártja a választások legnagyobb nyertese, és a bécsi ÖVP támogatottsága még sosem ugrott ekkorát. A politikus hangsúlyozta, készen áll a koalíciós tárgyalásokra. Michael Ludwig azt nyilatkozta, egyelőre nyitott kérdés, kikkel lépnek majd szövetségre a szociáldemokraták. Dominik Nepp az Ibiza-botrányt hibáztatta pártja eredményéért, Heinz-Christian Strache pedig az FPÖ szemére vetette, hogy „szívtelen és jéghideg” módon váltak meg tőle, és szerinte ezzel sok szavazót kiábrándítottak.

Sebastian Kurz kancellár rámutatott, sorozatban a nyolcadik sikerét aratta az ÖVP különböző tartományi választásokon, ez pedig azt mutatja, hogy az osztrákok egyértelműen támogatják a – pártja színe szerint – „türkiz utat”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom