Külföld

Újra kampányol Donald Trump

Mike Pompeo azt ígéri, nyilvánosságra hozza Hillary Clinton korábbi külügyminiszter vitatott hivatali levelezését

Trump beszélt korábbi állapotáról, de már egészséges, és újra felült a kampányvonatra, ugyanakkor a második elnökjelölti vita elmarad.

Először jelent meg a nyilvánosság előtt Donald Trump amerikai elnök azóta, hogy megfertőződött a koronavírussal, és kórházba került. A Fehér Ház erkélyén nyilatkozó Trump elmondta: remekül érzi magát. Az elnök a jelen lévő több száz ember előtt azt ígérte: a koronavírus el fog tűnni.

Trump a most kezdődő héten újult erővel veti bele magát az elnökválasztási kampányba, és két helyszínen is gyűlést tart – jelentette be az elnök kampánystábja. Donald Trump amerikai elnök már nem fertőző – közölte Sean Conley, a Fehér Ház orvosa szombaton egy, a reggeli órákban elvégzett koronavírus-teszt eredményére hivatkozva.

Időközben az elnökjelölti vitákat szervező bizottság bejelentette: hivatalosan is törölte a második országos televíziós vitát Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden között.

A Fehér Ház közben tudatta: Trump folytatja újraválasztási kampányát. Közleményében az elnökjelölti vitákat szervező bizottság leszögezte: mindkét jelölt kampánya „a vita napjára más irányú terveket” jelentett be. A második elnökjelölti vitát a floridai Miamiban tartották volna, de a koronavírus-járvány és Donald Trump vírusfertőzése miatt a szervezők virtuális, azaz interneten tartott vitát szerettek volna. Ebbe Joe Biden beleegyezett, Donald Trump azonban nem. Trump pénteken igen aktív volt: rádiós és televíziós interjúkat adott, továbbá bejelentette, hogy hétfőn Floridában kampányol.
A jobboldali Rush Limbaugh rádiós műsorában a betegségéről beszélt. Kifejtette, hogy a kísérleti gyógyszerek nélkül talán még súlyosabb állapotba kerülhetett volna. „Nem voltam a legnagyszerűbb formában” – mondta az elnök a megfertőződése utáni napokról. Trump először beszélt részletesebben a betegségéről, eddig inkább pozitív üzeneteket igyekezett megfogalmazni, többször is hangsúlyozva, hogy „remekül van”.

Meglepetésre egyébként az elnök szokatlan helyről, az afganisztáni táliboktól kapott támogatást választási kampányában – közölte szombaton a CBS amerikai hírtelevízió. „Reméljük, ő fog győzni a választáson, és megszünteti az amerikai hadsereg afganisztáni jelenlétét” – jelentette ki Zabihullah Mudzsáhid, a radikális iszlamisták szóvivője a CBS-nek telefonon adott interjújában. A szélsőségesek egyben aggodalmukat fejezték ki az elnök egészségi állapota miatt.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox televíziónak adott pénteki interjúban azt ígérte, hogy nyilvánosságra hozza Hillary Clinton korábbi elnökjelölt és volt külügyminiszter vitatott hivatali levelezését, a „lehető legrövidebb időn belül”.

Mint mondta: „Kiadjuk az információkat, így az amerikai nép is láthatja ezeket.” A külügyminiszter hangsúlyozta: az e-mailek nyilvánosságra hozatalakor vigyáznak arra, hogy sem hírszerzési források, sem hírszerzési módszerek ne váljanak ismertté.

Kapcsolódó írásaink

Amerikára figyel a világ

ĀHétindító. Bár a hírek szerint Donald Trump tünetmentes, ellenezte a virtuális megmérettetést kihívójával. A járvány miatt a Fed jegybankárai is sürgetik az állami közbelépést