Külföld

„Törékeny” tűzszünet

A humanitárius fegyvernyugvás ellenére továbbra is tüzérségi támadások érik az örmény és az azeri városokat – A pápa is elítélte a megállapodás megszegését

Tűzszünetben állapodott meg egymással Azerbajdzsán és Örményország, ennek ellenére továbbra is heves harcok dúlnak a két ország közt a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régiójában. A tűzszünet megszegése komoly nemzetközi visszhangot váltott ki.

„Törékeny” tűzszünet
A két fél egymás településeit támadja, Gandzsát tegnap érte rakétacsapás
Fotó: AFP/Bulent Kilic

Zograb Mnacakanjan örmény és Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter, Oroszország kezdeményezésére és közvetítésével tűzszüneti megállapodást kötött Moszkvában péntek éjszaka. A mintegy tízórás megbeszélés után Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy a humanitárius tűzszünet célja a foglyok és az elesett katonák holttesteinek kicserélése a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közreműködésével. Hozzátette: a fegyvernyugvás október 10-én, helyi idő szerint délben lépett életbe. A megállapodás részeként Lavrov kiemelte, hogy Jereván és Baku vállalta, hogy érdemi tárgyalásokat kezd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának közvetítésével a konfliktus békés rendezéséről.

A tűzszünetet azonban egyik fél sem tartotta be, az életbe lépése előtt és közvetlen utána is folytatódtak a harcok az azeriek és az örmények, valamint a vele szövetséges szakadár haderők közt. Orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy szombat este tüzérségi támadás érte Sztepanakertet, Hegyi-Karabah székhelyét. Az eset után Lavrov telefonon ismét egyeztetett az örmény és az azeri külügyminiszterrel, akik megerősítették az orosz tárcavezetőt abban, hogy továbbra is elkötelezettek a tűzszünet betartása mellett. Az EBESZ minszki csoportja szombaton felszólította a feleket a tűzszünettel kapcsolatban vállalt kötelezettségeik teljesítésére és a biztonsági garanciák betartására. Hozzátették, hogy továbbra is egyeztetnek a Vöröskereszttel a foglyok és az elesett katonák holttesteinek kicseréléséről.

A konfliktus kiszélesedését mutatja, hogy egyre több a civil célpont mindkét oldalon
A konfliktus kiszélesedését mutatja, hogy egyre több a civil célpont mindkét oldalon
Fotó: AFP/Bulent Kilic

Az azeri védelmi tárca szintén beszámolt ellenséges aktivitásról. Közölték, hogy örmény rakétatámadás érte az északnyugat-azerbajdzsáni Gandzsa városát, ahol heten meghaltak, harminchárman megsebesültek. Hozzátették, hogy ezzel már negyven azeri civil halt meg a konfliktusban. A vádakat az örmény vezetés tagadta, és elmondásuk szerint az azeriek támadták meg Sztepanakertet, Hadrutot, Martunit és más karabah területeket, megszegve a tűzszüneti megállapodást. Arajik Harutjunján, Hegyi-Karabah vezető vasárnap közölte: a helyzet reggelre nyugodtabbá vált, nem jelentettek harcokat, de hangsúlyozta, ez bármikor súlyosabbra fordulhat. Leszögezte: nem lehet szó fogolycseréről, amíg folytatódnak az összecsapások, és azeri támadás esetén az örmények fenntartják a jogot az önvédelemre. Kijelentette: a jelen állapot eszkalálódásának esetén kérni fogja Jerevánt, hogy ismerje el a terület függetlenségét.

Ferenc pápa tegnapi üzenetében felhívást intézett a két országhoz, hogy tartsák be a szombaton megkötött „törékeny” tűzszünetet. „Nagyra értékelem, hogy Örményország és Azerbajdzsán humanitárius okokból és a béke reményében megállapodott a tűzszünetben. Annak ellenére, hogy ez nagyon törékenynek látszik, arra biztatom a feleket, hogy tartsák tiszteletben, és fájdalmamat fejezem ki az emberéletekben és a kultuszhelyekben esett károk miatt” – mondta az egyházfő a vasárnapi misén.

Kapcsolódó írásaink