Külföld

Az őslakos düh napja

Újabb zavargások törtek ki az oregoni Portlandben vasárnap.

Az őslakos düh napja
Vasárnap este ismét komoly zavargások voltak Portlandban
Fotó: AFP/Nathan Howard

A szervezők eleve úgy hirdették meg az eseményt, hogy az „az őslakos népek haragjának napja”. Ma van ugyanis az Egyesült Államokban a „Kolumbusz Nap” ünnepnapja, amikor az amerikai kontinens felfedezéséről emlékeznek meg. Egy ideje ezt a szokást sokat támadják, és több város és tagállam helyette már Őslakos Népek Napját tartott. Ezt vitte még tovább a portlandi tüntetés, amelynek résztvevői törtek-zúztak a nyugati parti városban vasárnap késő este, ledöntötték többek között Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln volt elnökök szobrát, és beverték az Oregoni Történelmi Társaság üveg bejáratát. Később a belváros üzleteit kezdték el szétverni. A rendőrség zavargásnak minősítette és feloszlatta a megmozdulást.

Az akció magját kétszáz talpig feketébe öltözött, pajzsokkal, testpáncéllal és különböző fegyverekkel felszerelkezett ember alkotta. Tiltották hogy filmezzék, vagy fotózzák őket, ha valaki mégis így tett, arra rátámadtak. Egy molinójukon az állt: hagyjátok abba a rasszista gyarmatosítók tiszteletét.

Vasárnap egy Donald Trump elnök és a rendőrség mellett kiálló tüntetés is volt Portlandben, ahova többen fegyverrel és paprikaspray-jel érkeztek. A megmozdulás résztvevői többször összecsaptak az ellenük felvonuló baloldali tüntetőkkel. Donald Trump az esti események elkövetőit úgy jellemezte twitterén, hogy ezek „állatok”, és követelte a szövetségi csapatok bevetését a városban.

Időközben hétfőn megkezdődött a szenátusban Amy Coney Barrett jelölésének tárgyalása. Barrettet Trump jelölte a Legfelsőbb Bíróság megüresedett helyére. Tegnap a demokraták azzal próbálták támadni a bírójelöltet, hogy támogatná a jelenlegi egészségbiztosítási rendszer megszüntetését. Az elnök Twitteren azt írta: a republikánusok sokkal jobb és olcsóbb egészségbiztosítási rendszert fognak kidolgozni.

Kapcsolódó írásaink

Újra kampányol Donald Trump

ĀMike Pompeo azt ígéri, nyilvánosságra hozza Hillary Clinton korábbi külügyminiszter vitatott hivatali levelezését

Szavazóurna helyett postaláda

ĀNagy vitákat váltott ki a levélszavazás intézménye az Egyesült Államokban a közelgő elnökválasztás előtt, Donald Trump elnök szerint csalásokra ad lehetőséget, a demokraták viszont könnyítenék a feltételeit