Külföld

Maaßen: A határnyitás hiba volt

A közel-keleti és észak-afrikai országokban élő fiatal felnőttek több mint negyven százaléka gondolkozik a kivándorláson egy friss közvélemény-kutatás szerint

Szigorúbb határvédelmi intézkedésekkel megelőzhették volna a négy évvel ezelőtti berlini terrortámadást – erre utalt a német alkotmányvédelmi hivatal volt vezetője. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter optimista az új uniós migrációs és menekültügyi paktumot illetően.

Maaßen: A határnyitás hiba volt
A menekültválság miatt túlterhelt volt a hírszerzés Hans-Georg Maaßen szerint
Fotó: AFP/DPA/Kay Nietfeld

Németország történelmének legsúlyosabb iszlamista terrortámadása volt a 2016 decemberében Berlinben történt gázolásos merénylet – jelentette ki Hans-Georg Maaßen, az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) volt elnöke a szövetségi parlament (Bundestag) vizsgálóbizottságának csütörtöki meghallgatásán. Maaßen szerint az alkotmányvédelemhez nem jutott el olyan információ a terrorizmusellenes központból, hogy a támadás elkövetője, a tunéziai szár-mazású Anis Amri konkrét veszélyt jelentene a társadalomra. A német sajtó szerint elmondta, a menekültválság 2015-ös eseményeinek hatására a BfV és más hatóságok túlterheltek voltak. A tömeges migráció miatt súlyossá vált a helyzet, senki nem tudta, ki érkezik Európába, és mire készül valójában – tette hozzá.

Szintén csütörtökön videokonferencia keretében egyeztettek az uniós tagországok belügyminiszterei, ami után az EU soros elnökségét betöltő Németország belügyminisztere, Horst Seehofer elmondta: az unió új migrációs és menekültügyi csomagjának elfogadásához minden tagország részéről kompromisszumokra lesz szükség, a kérdés kezelése ugyanis kulcsfontosságú Európa jövője szempontjából. See­hofer szerint optimizmusra ad okot a tárgyalók elkötelezettsége és erős akarata, ami lehetővé teheti, hogy a tagállamok még az év vége előtt politikai megállapodásra jussanak a paktum legfontosabb kérdéseiben.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa Brüsszelben azt mondta, bátorító volt a miniszterek visszajelzése a bizottság által kidolgozott javaslatokra, ugyanakkor nem volt egyetlen olyan tagállam sem, amely teljes mértékben elégedett lett volna az előterjesztéssel.

A Der Tagesspiegel című német lapnak nyilatkozó uniós diplomáciai források szerint a gyors megállapodás nem valószínű, mivel olyan országok, mint Magyarország vagy Lengyelország határozottan elutasítják a brüsszeli paktumot.

A közel-keleti és észak-afrikai országokban tíz fiatal felnőttből négy fontolóra vette, hogy kivándorol hazájából – derül ki Nemzetközi Valutaalap felméréséből. A négyezer fiatal megkérdezésével, tizenhét országban elvégzett vizsgálat alapján a válaszadók 15 százaléka aktívan foglalkozik a kivándorlással, további 27 százalék egyelőre csak mérlegeli ennek lehetőségét.

Rendőröket lőttek meg Párizsnál

Civil ruhás rendőrökre támadt rá három férfi a Párizshoz közeli Herblay-ben csütörtök hajnalban – közölte a Le Figaro. A francia lap szerint a két rendőr civil autóban járőrözött a község területén, amikor találkoztak a három, feltehetően afrikai származású támadóval. Amikor igazolták magukat, az elkövetők az autóból kirángatva ütni kezdték őket, szolgálati fegyvereiket pedig elvették, és azzal többször is rálőttek az áldozatokra, akik súlyos sérüléseket szenvedtek. Ezek után a támadók elmenekültek. A BMTV francia csatorna pénteken a francia ügyészségre hivatkozva közölte, az egyik gyanúsított feladta magát a rendőrségen, két társát továbbra is keresik. Gérald Darmanin francia belügyminiszter mészárlásnak nevezte a támadást. (HSz)

Kapcsolódó írásaink