Külföld

Újabb tagállam a jogállamisági támadások kereszttüzében

Az Európai Parlament a bolgár jogállamiságról szóló határozatot fogadott el október 8-i plenáris ülésén. Egyértelmű tendenciaként rajzolódik ki az európai színtéren, hogy ha valahol jobboldali, konzervatív kormányzás van, idővel megjelennek az Európai Parlament baloldaláról érkező politikai támadások jogállamiság címszó alatt. Ezúttal bBulgária és annak keresztény-demokrata kormányzata áll a támadások kereszttüzében. „Azt tapasztaljuk, hogy a jogállamisággal való szisztematikus visszaélés zajlik. a jogállamiság teljes mértékben a baloldal politikai fegyverévé vált” - emelte ki Hidvéghi Balázs, fideszes EP-képviselő.

Újabb tagállam a jogállamisági támadások kereszttüzében
Hidvéghi Balázs
Fotó: Európai Parlament

A bolgár jogállamiság helyzetéről szóló vita napirendre tűzését a szocialista és a zöld frakciók kezdeményezték még szeptemberben a Bulgáriában zajló tüntetésekre hivatkozásul. A Magyarország és Lengyelország ellen zajló jogállamisági hadjárathoz hasonló támadás ezúttal Bulgáriát éri.

Szembetűnő, hogy a jogállamiságra hivatkozásul ugyanazokkal a mondvacsinált vádakkal támadják Bulgáriát, amelyekkel Magyarországot és Lengyelországot is támadták az elmúlt években.

A vádak között található például, hogy nem függetlenek a bolgár bíróságok, nincs médiapluralizmus, illetve azt is kifogásolja a határozat, hogy nem házasodhatnak az azonos neműek, és nem mutatkozik kellő nyitottság Bulgária részéről a gender-ideológia iránt.

Üdvözlendő, hogy az Európai Néppárt ezúttal józan álláspontra helyezkedett, és nem támogatta a bolgárok elleni határozatot. Sőt, közleményben hangsúlyozták, hogy a jogállamiság nem válhat a baloldal politikai fegyverévé és azt nem lehet pártos módon felhasználni.

„Azt tapasztaljuk, hogy a jogállamisággal való szisztematikus visszaélés zajlik. A jogállamiság teljes mértékben a baloldal politikai fegyverévé vált. A tanulság az, hogy a baloldal politikai támadása idővel minden keresztény-konzervatív kormánnyal rendelkező országot elér, ezért fontos, hogy ne dőljünk be az általuk állított csapdáknak„ - mondta el Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője.

Kapcsolódó írásaink

Parázs alelnökjelölti vita

ĀMike Pence Joe Bident Kína szekértolójának tartja, Kamala Harris pedig Trump Putyinnal való kapcsolatát hozta fel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom