Külföld

Soros és a balliberálisok fegyvere a jogállamiság

Önkényesnek tartja az Európai Bizottság jelentését Varga Judit igazságügyi miniszter, aki szerint Brüsszel kettős mércét alkalmazott a tagállamokkal szemben

Több fórumon is folytatódik a jogállamisági eljárásnak álcázott politikai zsarolás az Európai Unióban. A brüsszeli baloldal újabb akciója miatt már az Európai Néppárt is kifogásolja, hogy pártpolitikai célokra használják a jogállamiságot.

Soros és a balliberálisok fegyvere a jogállamiság
Varga Judit: Nincsen általános definí­ciója a jogállamiságnak
Fotó: MH/Katona László

Sok szempontból téves, és nem szolgálhat a jogállamisággal kapcsolatos további viták alapjául az Európai Bizottság (EB) múlt héten közzétett jogállamisági jelentése – írta Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver brüsszeli hírportálon megjelent publicisztikájában.

A tárcavezető szerint a jelentés önkényes, az uniós bizottság egyetlen mérvadó szabványt sem követ. Emlékeztetett, még mindig komoly vita tárgyát képezi ugyanis, hogy van-e a jogállamiságnak általánosan elfogadott meghatározása, amely átfogó felülvizsgálat alapjául szolgálhat. Rámutatott, a jelentésben emlegetett médiapluralizmus – szemben a médiaszabadsággal – nem jogállamisági kérdés, az EB álláspontjával ellentétben pedig az állami hirdetések átlátható elosztására vagy a nyilvános tájékoztató kampányokra nem lehet jól megalapozott európai normákat meghatározni. Varga arra is kitért, hogy ugyan elvileg a jelentés minden tagállamot egységesen és objektíven értékel, több ország esetében is hallgat a jogsértésekről. „A jogállamiság fogalmának ilyen egyoldalú értelmezése azt jelenti, hogy a jelentés néhány előre meghatározott tagállamra, nevezetesen Magyarországra és Lengyelországra összpontosít” – hívta fel a figyelmet.
Varga rámutatott, a jelentés magyar fejezete szinte kizárólag olyan civil szervezetek tájékoztatására hagyatkozik, amelyek az elmúlt években pénzügyi támogatást kaptak a George Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványoktól (OSF).Valójában a jelentést ezek a civil szervezetek írták, még azokat a részeket is, amelyek látszólag más forrásokból származnak – jegyezte meg a miniszter.

Varga szerint a jelentés rosszkor látott napvilágot, az unió 2021 utáni, hétéves költségvetéséről szóló és a koronavírus okozta károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagjával kapcsolatos tárgyalások körüli feszültség idején. A szöveg azok kezébe kerül, akik soha nem támogatták valójában az európai helyreállítást és újjáépítést, ami kockáztatja a gyors és hatékony fellépést az Európai Tanács júliusi tanácskozásán már megoldott kérdések újranyitásával – fogalmazott. Varga Judit szerint a jelentés világossá tette, hogy a jogállamiságot eszközként használják a politikai menetrend előmozdításához.

A Magyarországot bíráló jelentéseket és állásfoglalásokat korábban az Európai Néppárt (EPP) képviselőinek tekintélyes része támogatta, a bolgár néppárti kormányt azonban most védelmükbe vették. Közleményben indokolták meg tegnap, miért nem támogatták az Európai Parlamentben (EP) a jogállamiság bulgáriai helyzetéről szóló állásfoglalást. Az EPP a balliberális frakciókra utalva elítélte, hogy „egyes képviselőcsoportok” pártpolitikai eszközként használják a jogállamiságot, miközben ebben a témában éppen annak lenne nagy jelentősége, hogy a tényekre összpontosítsanak. Esteban González Pons frakcióvezető-helyettes szerint az EP nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a hitelét a jogállamiság ügyében. Az EPP szerint uniós szintű, igazságos és nem diszkriminatív monitoringra lenne szükség, elkerülendő a pártosságot.

Furcsaságok az egyetem körül


Egy magánegyetem működtetésére jogosult GmbH-ként, azaz korlátolt felelősségű társaságként van bejegyezve Ausztriában George Soros egyeteme, a Central European University (CEU) – derül ki az osztrák cégjegyzékből a Firmen ABC oldalon. A cég tulajdonosa a Central European Academic közhasznú magánalapítvány, minden joggal Michael Ignatieff, a CEU rektora van felruházva. A cégnek egyébként magyarországi fióktelepe is be van jegyezve. A Soros-egyetemet tavaly júliusban akkreditálták Ausztriában Közép-európai Magánegyetem néven, osztrák magánegyetemként. Ignatieff akkor arról beszélt, hogy hat programjuk kapott osztrák akkreditációt, köztük két alapképzés is. Az idei tanévtől adhatnak ki osztrák akkreditációjú diplomákat.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink