Külföld

Parázs alelnökjelölti vita

Mike Pence Joe Bident Kína szekértolójának tartja, Kamala Harris pedig Trump Putyinnal való kapcsolatát hozta fel

Megtartották az Egyesült Államokban az alelnökjelöltek vitáját szerda este. Az első elnökjelölti vitával ellentétben a republikánus Mike Pence és a demokrata Kamala Harris valódi érvekkel folytatott higgadt, mégis parázs szócsatát.

Parázs alelnökjelölti vita
Kamala Harris és Mike Pence vitájában is kulcskérdés volt a járvány kezelése
Fotó: AFP/Eric Baradat

Mike Pence leszögezte, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt terve a járványkezelésre Donald Trump intézkedéseinek másolása. Pence ezzel Harris azon megállapítására válaszolt, hogy az amerikai történelem legnagyobb kudarca, ahogy Trump elnök kezeli a járványt.

Harris tagadta, hogy egy Biden-kormány adót akarna emelni, mire Pence közölte: az adóemelés terve szerepel a demokrata elnökjelölt programjában. Harris a járvány miatti 30 millió munkanélkülit hánytorgatta fel, míg Pence leszögezte: a kormány 11,6 millió elveszített munkahelyet már visszaépített.

Harris szerint a Kínával fennálló kereskedelmi háborút Washington elveszítette, ami az amerikaiak százezreinek munkahelyébe került. Pence azzal válaszolt, hogy Joe Biden „a kommunista Kína vezérszurkolója, és nem sokat tett az amerikai munkahelyek megőrzéséért”.

Trump elnök meggyengítette Washington viszonyát szövetségeseivel és „Vlagyimir Putyin szavát többre tartja, mint barátainkét és a hírszerző közösségekét” – jelentette ki Harris. Pence felhozta: a Trump-kormánynak sikerült elérnie, hogy a NATO-tagok több pénzt áldozzanak a közös védelemre, és felszámolta az Iszlám Államot.

A hatalomátadás kapcsán Pence Harrishez fordulva kijelentette: „Az ön pártja az elmúlt három és fél évben mindent elkövetett azért, hogy átírja a múltbeli választások eredményét.”

Szintén szerda este egyébként Donald Trump arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak már karácsonyra ki kellene vonnia a maradék katonáit Afganisztánból.

Időközben egymillió dolláros óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezték Derek Chauvint, azt a rendőrt, akinek intézkedése közben meghalt az afroamerikai George Floyd. Pere jövő márciusban kezdődik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom